”Lumea de mâine va fi polarizată de oraşe inteligente şi arii urbane, care vor genera 80 % din prosperitatea planetei. Evoluţia sau regresul oraşelor vor fi puternic influenţate de abilitatea lor de a stimula trei factori: tehnologie, noi modele de afaceri şi inteligenţa colectivă a locuitorilor lor”, afirma Dan Bugariu- Presedinte si Fondator al Smart City Association.

Ce inseamna conceptul de Smart City?

Un Oraș Smart (inteligent) însemnă un oraș mai inclusiv, care creează oportunități egale pentru toți. Tehnologia nu este în mod necesar un lux, dimpotrivă s-a dovedit că ne simplifică existența și o face mai puțin costisitoare în multe aspecte. Smart și Tehnologizat înseamnă mai educat, mai sănătos, mai puțin costisitor, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administrație publică, mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și cetățean, beneficii care se traduc pe îmbunătățirea calității vieții – o interacțiune mai ușoară și prietenoasă a oamenilor cu orașul, cu mediul, cu semenii și orientat către un viitor susținut de tehnologii inteligente integrate.

Conceptul merge dincolo de relaționarea dintre cetățeni și furnizorii de servicii publice și oferă instrumentele ce încurajează cetățenii să fie mai activi și mai participativi în viața comunității. De exemplu, să ofere un feedback despre starea șoselelor, să adopte un stil de viață mai sănătos sau să participe, ca voluntari, la diverse activități sociale. În felul acesta, un Smart City („un Oraș Deștept”) va fi un loc mai atractiv pentru a locui, a munci și a ne recrea.

În actualul context global, de digitalizare a democrației datorată avântului tehnologic și noi revoluții digitale care produc efecte la nivel de individ și societate, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale din Romania își propune finalizarea unui Ghid de Prezentare a conceptului de Smart City în România – un compediu de soluții și tehnologii inteligente bazate pe IT&C care aplicate la nivel local și regional, pot transforma comunități în orașe inteligente cu acces liber la produse și servicii de calitate, cu sisteme de sănătate și educație moderne și cu administrații publice transparente care guvernează pentru cetățean și împreună cu acesta.

Un Smart City poate fi descris ca un oras dotat cu urmatoarele atribute: clădiri inteligente, mobilitate inteligentă, infrastructură inteligentă, tehnologie inteligentă, energie inteligentă, cetățeni inteligenți și conducere și educație inteligente. (www. smartcitypro.ro)