Top 10 orașe inteligente în creștere din lume

Odată cu creșterea numărului de oameni în zonele urbane din întreaga lume, populația în creștere încordează infrastructura și serviciile.

Orașele globale reprezintă acum mai mult de jumătate din populația lumii, iar Organizația Națiunilor Unite estimează că numărul va crește până la 68% până la mijlocul secolului.

Cum se vor deplasa toți acești rezidenți prin și în jurul orașelor și cum vor furniza orașele energie, apă, salubritate și alte nevoi de bază? Folosind tehnologia bazată pe Internetul obiectelor (IoT) și integrând o populație online în noi sisteme care fac ca un oraș să funcționeze – un oraș inteligent nou și în evoluție.

Politicienii și planificatorii urbani au pus bazele pentru a utiliza tehnologia pentru a satisface cerințele rezidenților și pentru a oferi o eficiență mai mare în furnizarea de servicii în încercarea de a crea aceste orașe inteligente. O mare parte din această dezvoltare este la început, deoarece orașele construiesc o fundație „inteligentă”.

După aproximativ 10 ani, aceștia intră într-o nouă fază de dezvoltare, deoarece soluțiile digitale sunt valorificate pentru a furniza informații în timp real utilizatorilor și furnizorilor prin intermediul aplicațiilor conectate.

Ce face un oraș inteligent?

În general, necesită soluții IoT inteligente care optimizează infrastructura și guvernul pentru a implica mai bine cetățenii în gestionarea serviciilor. Senzorii, rețelele și aplicațiile colectează date despre consumul de energie, volumul și modelele de trafic, nivelurile de poluare și alte subiecte care sunt apoi analizate și utilizate pentru a corecta și a prezice utilizarea și tiparele. Punerea acestor date la dispoziția tuturor prin intermediul sistemelor de acces deschis permite cetățenilor și întreprinderilor să valorifice acele informații în scopurile lor.

Orașele inteligente din întreaga lume necesită lideri cu viziune pe termen lung și oameni angajați în colaborare. Mai multe agenții, consultanți și firme private urmăresc dezvoltarea orașelor inteligente și există opt subiecte în general recunoscute care se combină pentru a face un oraș inteligent:

• Mobilitate • Sănătate • Securitate • Apă • Energie • Angajament și comunitate • Dezvoltare economică și locuințe • Deșeuri

Zeci de aplicații sunt deja disponibile în fiecare dintre zonele în curs de dezvoltare:

  • Cartografierea criminalității în timp real, de exemplu, ajută la poliție;
  • telemedicina aduce practicienii din sănătate în casele pacienților;
  • urmărirea digitală a recipientelor pentru deșeuri spune unui transportator de gunoi când o cutie este plină; bazele de date deschise permit proprietarilor de afaceri să se adapteze pe baza traficului sau a fluxului pietonal;
  • platformele de conectare online oferă acces la internet sau încărcare a bateriei pentru dispozitivele personale.

Unele orașe dezvoltă mai departe aceste servicii decât altele, cele din Asia și Europa conducând pachetul.

Dubai și Singapore, de exemplu, au proiecte mari de infrastructură și construcții semnate în planurile lor. Toți îmbrățișează IoT.

Iată care sunt cele 10 orașe recunoscute ca fiind fruntașe în sfera smart city:

SINGAPORE

Viziunea Smart Nation își propune să colecteze digital informații din întreg orașul folosind senzori conectați la casete de agregare. Datele colectate privind volumul traficului sau activitatea pietonilor sunt trimise agențiilor corespunzătoare pentru analiză și acțiune în furnizarea serviciilor.

Pentru planificare, Fundația Națională pentru Cercetare conduce dezvoltarea unui Singapore Virtual, un model dinamic de oraș 3D și o platformă de date colaborativă. Acesta a fost pus la dispoziția firmelor publice și private pentru a dezvolta instrumente de testare a conceptelor și serviciilor, cum ar fi simularea dispersiilor mulțimii din viitorele locuri de sport.

Până în 2022, guvernul intenționează să implementeze iluminat inteligent și eficient din punct de vedere energetic pentru toate drumurile publice și să aibă panouri solare instalate pe acoperișurile a 6.000 de clădiri.

DUBAI

Dubai are un PLAN concret de șapte ani pentru a digitaliza toate serviciile guvernamentale, inclusiv aproximativ 100 de inițiative care cuprind transporturi, comunicații, infrastructură, electricitate, servicii economice și planificare urbană. Aproape 90 de servicii guvernamentale sunt acum digitalizate, accesibile prin intermediul aplicației DubaiNow.

Dubai pariază pe o serie de proiecte de înaltă tehnologie care folosesc tehnologii inovatoare pentru a-și consolida statutul. Antreprenorii au construit recent o clădire din beton de 31 de picioare înălțime și 6.889 de metri pătrați folosind o imprimantă 3D, un exemplu al modului în care emiratul intenționează să construiască dezvoltări viitoare. Poate că cel mai cunoscut proiect este hiperloopul Dubai-Abu Dhabi. Ar putea costa 6 miliarde de dolari când sistemul este lung de 151 de kilometri. O secțiune de 10 kilometri se apropie de finalizare.

OSLO

Capitala norvegiană apare în mod regulat pe listele globale ale orașelor inteligente. Eforturile sale de a aborda schimbările climatice fac parte din motiv. Clădirile reprezintă aproximativ 40% din consumul de energie la nivel global, iar Oslo adoptă o gamă largă de senzori pentru a controla iluminatul, încălzirea și răcirea.

Obiectivul orașului de a reduce emisiile cu 36% până în 2020 și până la 95% până în 2030 creează oportunități în dezvoltarea vehiculelor electrice, a unei rețele inteligente și a tehnologiei de încărcare a vehiculelor electrice.

Deja, există mai mult de 2.000 de stații de încărcare pentru vehicule electrice, ai căror proprietari nu trebuie să plătească impozitul pe vânzări și au dreptul la parcare, tarifare și transport gratuit pe feriboturi.

COPENHAGA

Capitala daneză se îndreaptă spre o dezvoltare inteligentă, integrată cu propriile politici agresive de mediu. Incubatorul Copenhagen Solutions Lab a primit un premiu în 2017 pentru un sistem care monitorizează traficul, calitatea aerului, gestionarea deșeurilor, consumul de energie și alte articole și compară operațiunile în timp real.

Conectează sisteme de parcare, semafoare, clădiri, contorizare inteligentă și sisteme de încărcare pentru vehicule electrice pentru a direcționa traficul în timp real și optimizează consumul de energie în funcție de prețurile combustibilului, de circulația traficului și de vreme. Capacitatea de a analiza, măsura și compara toate aceste date este menită să conducă la o eficiență mai bună în furnizarea de servicii.

BOSTON

Orașul a fost unul dintre primii care a experimentat inițiative inteligente. Boston și-a deschis districtul de inovație în portul său maritim, în efortul de a fi un catalizator public pentru inovație și este creditat că a contribuit la crearea a peste 200 de startup-uri. Planul său central se concentrează pe participarea cetățenilor sau „urbanism participativ”, folosind o colecție de aplicații pentru ca cetățenii să primească informații despre parcare, să raporteze problemele legate de servicii sau să comunice între ei. Utilizatorii pot raporta gropi sau graffiti de oriunde din oraș.

AMSTERDAM

Orașul olandez a îmbrățișat cu entuziasm concepte și tehnologii inteligente, creând o bază de date deschisă cu 12.000 de seturi de date colectate din fiecare cartier urban.

Prin intermediul IoT Living Lab, o zonă de 3.700 de metri pătrați echipată cu balize activate pentru IoT, utilizatorii pot accesa date folosind dispozitive Bluetooth.

Balizele folosesc LoRaWan, un protocol de la mașină la mașină, pentru a trimite pachete de date la distanțe de până la trei kilometri. Mulți rezidenți folosesc biciclete, dar platformele de partajare a vehiculelor împerechează șoferii și pasagerii.

Amsterdam are, de asemenea, un iluminat inteligent cu lumini LED reglabile. Cu toate acestea, pietonii și bicicliștii pot folosi o aplicație pentru a crește lumina atunci când trec și luminile se estompează după ce trec.

NEW YORK

Orașul a lansat un program-pilot care a plasat sute de senzori inteligenți și o rețea cu suprafață redusă de energie redusă în mai multe districte de afaceri. Datele colectate vor ajuta la gestionarea preluării coșului de gunoi;

Containerele pentru deșeuri prevăzute cu senzori monitorizează când recipientele sunt pline și transmit aceste informații echipajelor de eliminare.

În tot orașul, chioșcurile de încărcare online înlocuiesc cabine publice de telefonie pentru a permite conectivitatea la internet. Departamentul de poliție a testat software bazat pe web de la HunchLab care utilizează date istorice privind criminalitatea, modelarea terenului și alte informații pentru a prezice și a răspunde la criminalitate. Testul a produs o scădere semnificativă a criminalității violente.

LONDRA

Connected London este programul orașului de a oferi conectivitate 5G întregului oraș, necesitând noi dezvoltări pentru a asigura o acoperire completă cu fibră optică. Pentru ca acesta să funcționeze, oficialii spun că celulele 5G trebuie amplasate la 200 de metri distanță.

O idee este să folosești drone pentru a identifica spațiul neutilizat în care pot fi instalate antene celulare.

O altă inițiativă își propune să ofere acces deschis la Wi-Fi în clădirile publice și pe străzi. Stâlpii de iluminat public din Londra sunt, de asemenea, echipați cu o colecție de senzori și puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

BARCELONA

Cel de-al doilea oraș ca mărime din Spania este acum saturat de senzori montați pe LED, care monitorizează traficul, calitatea aerului, activitatea pietonală și zgomotul și care pot estompa sau stinge luminile după cum este necesar.

Coșurile inteligente prevăzute cu aspiratoare aspiră deșeurile în depozitele subterane, reducând mirosurile neplăcute și scăzând numărul de deplasări de la camioanele de colectare. De asemenea, furnizează managerilor orașelor date cu privire la nivelurile de deșeuri și unde acestea se acumulează mai repede sau mai lent, ducând la o eficiență operațională mai mare.

Sistemul de partajare a bicicletelor din oraș a fost unul dintre primele adoptate, menit să reducă numărul de mașini, în special în centrul orașului dens populat și foarte traficat.

HONK-KONG

La începutul anului 2019, secretarul pentru inovație și tehnologie din Hong Kong a anunțat o presiune majoră a guvernului pentru a accelera serviciile orașelor inteligente. Peste 70 de inițiative au fost lansate în 2017, iar cea mai nouă acțiune acoperă ceea ce biroul numește „guvern inteligent” și „economie inteligentă”. Unul este omniprezent dezvoltării orașelor inteligente: lampioane dotate cu senzori. Sunt ieftine și oferă o bază perfectă pentru amenajarea tehnologiei. Hong Kong face un pas mai departe, marcându-le pentru dezvoltarea 5G.

Sursa: https://www.asme.org/topics-resources/content/top-10-growing-smart-cities

Top 10 orașe inteligente