Tehnologii IBM pentru viitor 2012 versus 2019

În 2012, cei de la IBM au anunțat “IBM 5 in 5” – o listă de inovații ce prezentau potențialul de a schimba modalitatea în care oamenii își desfășoară activitatea în următorii cinci ani (2012-2017). Lista „IBM Next 5 in 5” se bazează pe tendințe ale pieței și ale societății, precum și pe tehnologii emergente din cadrul laboratoarelor de cercetare IBM.
● Oamenii vor avea mai multă putere
Progresele în domeniul tehnologiilor de energie regenerabilă vor permite oamenilor să stocheze această energie cinetică, irosită, și să o folosească pentru a alimenta case, birouri și orașe. Energia creată este disponibilă în toate formele de la orice obiect din jurul nostru.
● Parolele nu vor mai fi folosite
Fiecare persoană are o identitate biologică unică și în spatele acestei identități sunt date. Date biometrice – definiții faciale, scanări ale retinei și fișiere vocale – acestea vor fi îmbinate prin intermediul aplicațiilor software pentru a construi parola online unică ADN. Referite ca și date biometrice multifactor, sistemele inteligente pot să îmbine aceste informații în timp real pentru a se asigura că oricând cineva încearcă să vă acceseze informațiile, persoana este identică profilului biometric unic al utilizatorului și astfel este autorizată.
● Abilitatea de a citi gândurile va deveni posibilă
Inginerii IBM cercetează moduri de a lega creierul la alte dispozitive precum calculatoare și telefoane inteligente. Cercetătorii din domeniul bio-informaticii au creat căști cu senzori avansați pentru a înregistra activitatea electrică, putând astfel recunoaște expresii faciale, emoții și niveluri de concentrare, împreună cu gândurile unei persoane fără a fi necesare acțiuni fizice din partea lor. Doctorii pot folosi aceasta tehnologie pentru a testa modele ale creierului, chiar și de a asista la reabilitarea de pe urma atacurilor cerebrale și pentru a ajuta la înțelegerea tulburărilor mentale, precum autismul.
● Diviziunea digitală nu va mai exista
În societatea globală, creșterea și abundența economică sunt decise de nivelurile de acces la informație. Distanța dintre caracteristicile informației se va micșora considerabil datorită progreselor în tehnologiile mobile.
● Mesajele email neimportante vor deveni prioritare (anti-spam)
IBM a dezvoltat tehnologia ce folosește sisteme de analytics în timp real pentru a înțelege și pentru a integra date de la toate aspectele vieții precum rețelele sociale și preferințele online pentru a prezenta și pentru a recomanda informații ce sunt utile pentru fiecare.

Raportat la prezent, populația întregii planete va depăși pragul de opt miliarde, iar asta va pune și mai multă presiune pe sistemul omenirii de a produce alimente, dar și pe transportul acestora. Astfel, multe dintre predicțiile IBM din 2019 se referă la modul în care producem și distribuim alimente.

Astfel Lista IBM 5 in 5 2019 include:

Agricultura se va digitaliza

Fermele vor avea un geamăn digital (Digital Twin), adică fermierii vor avea date despre calitatea solului până la abilitățile de conducere ale tractoristului și vor putea folosi aceste date în acel geamăn digital pentru a testa diferite idei și pentru a prognoza cu precizie culturile.

Blockchain-ul va reduce risipirea alimentelor

Omenirea va elimina multe dintre costurile cu aprovizionarea de alimente. Datorită tehnologiei blockchain, IoT și algoritmilor de inteligență artificială, fiecare participant (fie el fermier, producător, vânzător ) va știi exact cât să planteze, cât să comande și cât să livreze.

Cartografierea microbiotei ne va proteja de bacteriile rele

Datorită unor noi tehnici care ne permit să analizăm structura genetică, fără costuri prea mari, microbii ne vor spune ce alimente sunt în regulă pentru consum și care nu sunt.

Senzorii cu inteligență artificială vor detecta agenții patogeni alimentari

Fermierii, procesatorii de alimente, dar și bucătarii de acasă vor putea detecta dacă alimentele pe care le vor consuma sunt contaminate datorită unor senzori inteligenți. Aceștia vor avea nevoie doar de un smartphone cu senzori de inteligență artificială. Cercetătorii IBM lucrează la senzori IA portabili care pot detecta agenți patogeni oriunde și oricând. Practic, orice participant al lanțului alimentar ar putea detecta existența unui E.coli sau al unui Salmonella.

Se va schimba modul în care reciclăm plasticul

VolCat, un proces chimic, va putea transforma un PET, un tip de plastic utilizat foarte des în ambalajul alimentelor, într-o sursă regenerabilă. În prezent, peste 272 de milioane de tone metrice de plastic sunt produse în fiecare an în lume. VolCat folosește o combinație de substanțe chimice, căldură și presiune pentru a reduce acestă cantitate de plastic și cantitatea de deșeuri produse. Asta ar putea schimba complet modul în care producem și în care reciclăm plasticul în prezent.

Trăim revoluția tehnologică, inovația și transformarea digitală a lucrurilor care ne înconjoară. Cu opinii pro și contra tehnologiei și a puterii celor care dețin informația, considerăm că atît noi cât și mediul înconjurător trebuie să ne adaptăm noilor amenințări, cerințe și probleme globale.

Vă recomandăm o lectură interesantă privind inovația și viitorul lumii: Yuval Noah Harari anticipează viitorul apropiat al omenirii în cartea -HOMO DEUS