Cum se dezvoltă soluțiile smart city?

Soluțiile pentru orașe inteligente sunt axate pe dezvoltarea orașelor de viitor care promovează

  • dezvoltarea economică,
  • îmbunătățesc infrastructura și mediul și
  • optimizează digital bunurile publice.

Un oraș inteligent este o colecție de miliarde de dispozitive inteligente care colectează și partajează informații într-o rețea largă răspândită într-un oraș. Aceste dispozitive inteligente partajează date între ele și se coordonează în consecință pentru a ușura stilul de viață al cetățenilor. Orașele folosesc acum capacitățile de procesare pentru a gestiona fluxul de trafic, pentru a optimiza operațiunile de utilități și pentru a dezvolta servicii automatizate pentru civili. IoT a intensificat cu siguranță diferitele operațiuni ale orașului în ceea ce privește achiziția și procesarea datelor cu ajutorul diferitelor dispozitive senzoriale.

Să explorăm câteva componente care ajută orașele inteligente să se dezvolte:

Soluțiile Smart City includ utilizarea infrastructurilor urbane inteligente care facilitează stilul de viață al cetățenilor. Mai jos sunt câteva dintre infrastructurile inteligente care sunt predominante în orașele inteligente.

Drumuri inteligente:

Drumurile inteligente încorporează utilizarea senzorilor și a tehnologiei IoT care face conducerea mai ușoară și mai sigură.

Aceste drumuri oferă șoferilor informații în timp real despre vreme și condițiile drumurilor. De asemenea, pot ajuta șoferii să găsească loc de parcare gratuit și să prevină accidentele, alertând șoferii despre traficul care vine.

Lumini inteligente:

Luminile inteligente permit orașelor să asigure iluminarea în diferite locații, în funcție de cerințele de iluminare. Aceste lumini funcționează cu energie solară și astfel recoltează energie în timpul zilei. Luminile stradale inteligente economisesc energie, aprinzându-se numai de fiecare dată când un vehicul sau o persoană trece prin apropierea lor. De asemenea, reduc consumul de energie prin stingerea luminii în zonele cu ocupare redusă, cum ar fi parcările. În acest segment se regăsesc și soluțiile de telegestiune:acestea permit realizarea unei infrastructuri de comunicatii fără fir (MESH) de tip radio în bandă de 2,4 GHz sau GSM, care permite controlul dispozitivelor- corpului de iluminat LED- prevăzute cu modul de control al intensității luminoase (dimare)+ transfer de date de la camera de supraveghere, alarme, butoane de panică, AUDIO, puncte de acces internet către server/unitatea centrală.

Parcări inteligente:

Senzorii de detectare a vehiculelor la sol au permis dezvoltarea unor sisteme inteligente de management al parcării. Aceste sisteme ajută șoferii să identifice imediat un loc de parcare liber într-un mall sau în centrul orașului. Un sistem central de management al parcării folosește procesoare de semnal locale în spațiile de parcare și transmite o zonă de parcare goală celui mai apropiat vehicul. Acest lucru reduce aglomerația în parcări, scade emisiile vehiculelor și reduce stresul cu care se confruntă șoferul pentru a parca un vehicul. Dezvoltarea tehnologică din ultimii ani a făcut posibilă gestionarea serviciilor unei parcări publice din telefon prin intermediul unei aplicații: plata serviciului, achitarea de abonamente, cont de utilizator etc.

Semafoare inteligente

Semafoarele inteligente fac parte din rețeaua CV2X (vehicul celular pentru orice). Prin utilizarea acestei rețele, un semafor rămâne în orice moment în contact cu mașinile conectate. Mașinile trimit informații în timp real către aceste semnale de trafic, permițându-le să comute luminile în funcție de condițiile de trafic. Acest lucru evită aglomerarea vehiculelor pe treceri și permite circulația fluidă într-un oraș.

Tranzacții rapide:

Tehnologia IoT ajută furnizorii de servicii să mențină un flux fluid al clienților calculând instantaneu facturile și tranzacționând bani din portofelele lor inteligente. De exemplu, o soluție IoT cu contract inteligent pentru pompele de benzină poate calcula valoarea combustibilului consumat de un vehicul și poate deduce bani din portofelele electronice ale proprietarului vehiculului după ce acesta părăsește stația de alimentare.

Chiar și clădirile devin inteligente odată cu implementarea internetului lucrurilor și soluțiilor smart city. Clădirile inteligente reduc consumul de energie și asigură securitatea în structura sa. Diverse sisteme IoT asigură, de asemenea, întreținerea adecvată a activelor sale și susțin sănătatea generală a mediului înconjurător. Unele dintre aceste sisteme sunt:

Sisteme de monitorizare a energiei:

Soluțiile de monitorizare a energiei IoT permit monitorizarea în timp real a energiei consumate de aparatele dintr-o clădire. Prin utilizarea acestor informații, autoritățile clădirii pot optimiza utilizarea energiei electrice și pot reduce facturile de energie electrică.

Sisteme de monitorizare a nivelului apei:

Clădirile inteligente prin utilizarea unui sistem de monitorizare a nivelului rezervorului de apă pot menține o cantitate optimă de apă necesară ca stoc tampon. Acest sistem wireless de monitorizare a nivelului rezervorului va alerta membrii clădirii ori de câte ori nivelul apei scade de la prag. Prin încorporarea acestui sistem cu TDS, pH și alți senzori, calitatea apelor poate fi, de asemenea, estimată cu precizie. Acest lucru le oferă membrilor clădirii suficient timp pentru a-și suna municipalitatea sau un furnizor de apă înainte de a se epuiza resursele.

Sisteme de siguranță și securitate:

Aceste sisteme includ dispozitive precum biometrie, camere de supraveghere IP și alarme fără fir. Astfel de sisteme de securitate împiedică intrarea persoanelor neautorizate în clădire și permit monitorizarea de la distanță a clădirii. Prin utilizarea sistemelor de securitate perimetrală și de control al accesului, intrarea în zonele sensibile și personale poate fi restricționată. Acest lucru reduce șansele de furt și, de asemenea, ajută la identificarea persoanelor în locații neautorizate ale clădirii.

Totodată, beneficiile pe care IoT le aduce în sectorul auto sunt de asemenea revoluționare. IoT automotive a ajutat la dezvoltarea sistemelor moderne de informare și a capabilităților de analiză predictivă. Cu toate acestea, cele mai mari aplicații ale automobilelor inteligente sunt mașinile conectate și managementul flotei.

Cum se dezvoltă soluțiile smart city?

Vehicule conectate și autonome:

Piața mașinilor conectate este în continuă expansiune. O mașină sau un vehicul conectat este o parte a unei rețele CV2X care îi permite să se conecteze cu alte mașini, pietoni și infrastructuri.

Vehiculele cu capacități autonome pot, de asemenea, să preia controlul parțial al vehiculului pentru a ajuta șoferii să alunece prin trafic. Ecosistemul conectat dintre mașinile și infrastructurile conectate va ajuta la evitarea congestionării traficului în orașele inteligente și va reglementa fluxul rapid de trafic pe drumurile inteligente.

Urmărirea vehiculelor și managementul flotei:

Soluțiile de urmărire a flotei sunt utilizate de operatorii și managerii de flote pentru a ține evidența flotei lor de camioane și nave. Aceleași soluții de management al flotei GPS pot fi folosite de autoritățile de urgență dintr-un oraș pentru a stabili siguranța publică. Unitățile de poliție pot folosi acest sistem pentru a urmări vehiculele furate, în timp ce ambulanțele și camioanele de pompieri îl pot folosi pentru a ajunge cât mai repede la un vehicul incendiat.

Soluțiile de gestionare a flotei cresc, de asemenea, livrarea prin curier în orașele inteligente. Un manager de flotă își poate urmări camioanele și navele flotei sale pentru a se asigura că mărfurile sunt sigure și securizate în fiecare etapă a transportului său. O persoană care livrează se poate conecta, de asemenea, la rețeaua orașului inteligent pentru a localiza adresa destinatarului pachetului și distanța cea mai scurtă până acolo.

Cum se dezvoltă soluțiile smart city?

Orașele inteligente nu pot fi numite inteligente dacă nu au o sursă de energie electrică 24*7. Rețelele inteligente și contoarele inteligente folosesc capabilitățile Internet of Things pentru a permite crearea unui sistem robust de T&D (transmisie și distribuție). Mai mult, IoT le permite companiilor de producere a energiei să-și optimizeze procesele de producție de energie pentru a satisface cerințele în continuă schimbare ale consumatorilor finali.

Managementul echipamentelor:

Senzorii încorporați IoT permit autorităților să urmărească performanța centralelor electrice și a altor active, cum ar fi transformatoarele. Aceste informații pot fi utilizate pentru a gestiona echipamentul atât în ​​timpul operațiunilor sale de funcționare, cât și în timpul nefuncționării. O alertă este trimisă autorităților pentru a înlocui sau repara echipamentul în cazul în care acesta se defectează în mod neașteptat. Acest lucru permite furnizorului de energie electrică să efectueze rapid CBM/ întrețineres asupra activelor și să mențină o furnizare neîntreruptă de energie electrică în oraș.

Detectarea furtului și facturarea automată:

Rețelele inteligente care au capabilități IoT formează o rețea care permite furnizorilor de energie electrică să urmărească fluxul de electricitate. Astfel, identificarea furtului de energie electrică prin interceptare devine mai ușoară pentru autorități. Contoarele inteligente împreună cu această rețea permit, de asemenea, furnizorilor de energie să urmărească energia electrică consumată de clădiri/case/cartiere etc. în timp real.

Managementul energiei regenerabile:

Dezvoltarea energiei electrice prin resurse energetice neregenerabile are ca rezultat poluarea orașului și a mediului. Cu toate acestea, resursele regenerabile depind complet de condițiile meteorologice, făcându-le de natură variabilă. IoT folosește un sistem de transmisie inteligent și permite comutarea automată între alimentarea cu energie neregenerabilă și cea regenerabilă. Acest lucru permite utilizarea energiei regenerabile în condiții meteorologice adecvate, reducând astfel poluarea în orașe.

Redirecționarea și restaurarea aprovizionării cu energie:

Liniile de transmisie se rup adesea din cauza schimbării condițiilor meteorologice și a supraîncărcării sau a evenimentelor neprevăzute. În astfel de cazuri, o localitate poate rămâne într-o pană de curent de exemplu până când defecțiunea este detectată și rezolvată. Pentru a depăși astfel de situații, un sistem de transmisie inteligent poate localiza o altă rută pentru alimentarea cu energie electrică a zonei de întrerupere a orașului, până la remedierea defecțiunii.

Apariția IoT în sectorul agricol este considerată a patra revoluție agricolă. Fermele inteligente vor sprijini stabilitatea economică a orașelor inteligente și vor permite sectorului agricol să aibă un boom împreună cu infrastructura urbană în continuă îmbunătățire. Două dintre cele mai comune aplicații ale fermelor inteligente sunt:

Managementul culturilor:

Managementul culturilor include monitorizarea diferiților parametri cum ar fi vremea, solul, dăunătorii și cultura în sine.

Diferiți senzori IoT încorporați adânc în fermă permit unui fermier să țină evidența acestor parametri. Acest lucru ajută fermierul să producă un randament bun de culturi sănătoase.

• Monitorizarea vremii: Senzorii IoT de monitorizare a vremii detectează schimbările bruște ale condițiilor climatice, permițând fermierilor să-și planifice procesul agricol ulterior în consecință.

• Detectarea dăunătorilor: Senzorii de detectare a dăunătorilor permit fermierilor să optimizeze utilizarea pesticidelor în funcție de tipul și numărul de dăunători prezenți în câmp.

• Monitorizarea solului: Condițiile solului, cum ar fi umiditatea, temperatura și valoarea nutritivă pot fi măsurate utilizând diferiți senzori de monitorizare a solului.

Gestionarea animalelor:

Gestionarea sănătății animalelor este, de asemenea, importantă pentru fermieri.

Folosind trackere GPS, fermierul poate monitoriza în orice moment locațiile vitelor sale. Tehnologia Geofencing poate fi folosită și de fermier pentru a obține o alertă ori de câte ori vitele sale traversează vecinătatea fermelor/pășunilor. Modelele de reproducere și sănătatea vitelor pot fi, de asemenea, prezise prin utilizarea diferiților senzori care monitorizează parametrii de sănătate cum ar fi ritmul cardiac și temperatura animalelor.

Statisticile arată că în orașe sunt generate aproximativ 4,6 kg de deșeuri solide pe cap de locuitor. Pentru a colecta și gestiona această cantitate imensă de deșeuri, Internet of Things oferă soluții inovatoare de gestionare inteligentă a deșeurilor.

Colectare deșeuri

Aceste soluții ajută municipalitățile să scadă costurile de colectare a gunoiului, să reducă revărsările de gunoi în coșurile de gunoi, să prezică cantitatea de deșeuri generate prin analize și să prevină manifestarea bolilor și gazelor dăunătoare.

Sistemul inteligent de gestionare a deșeurilor IoT permite municipalităților să monitorizeze cantitatea de gunoi din coșurile de gunoi și să le permită să ajungă la el înainte ca acesta să se reverse cu gunoi. Pubelele sunt încorporate cu senzori care alertează continuu municipalitățile despre nivelul și locația lor.

Acest lucru permite autorităților să ia calea cea mai scurtă pentru a ajunge la coșurile de gunoi înainte ca acestea să se reverse. Sistemele de management inteligent al deșeurilor le permit managerilor de servicii de deșeuri să își reducă costurile operaționale, să optimizeze colectarea deșeurilor și să mențină integritatea mediului pentru a optimiza viața în orașele inteligente.

Diverse aplicații ale acestor soluții în ceea ce privește utilitățile, infrastructurile și serviciile automatizate optimizează orașele pentru a deveni sigure, rapide, somptuoase și inteligente. Odată cu o creștere a acceptării IoT în diferite domenii, orașele inteligente vor fi următorul lucru important.

Poți vizualiza o parte din soluțiile smart city din portofoliul TNT Computers, aici: https://smartcitymag.ro/

Sursă informații: https://www.biz4intellia.com/blog/smart-city-solutions/

Cum se dezvoltă soluțiile smart city?