Conceptul smart city
Un oraș inteligent este un loc în care rețelele și serviciile tradiționale sunt eficientizate prin utilizarea soluțiilor digitale în beneficiul locuitorilor și al afacerilor locale.
Un oraș inteligent depășește utilizarea tehnologiilor digitale pentru o mai bună utilizare a resurselor și mai puține emisii. Asta înseamnă servicii publice digitale, rețele de transport urban mai inteligente, facilități modernizate de alimentare cu apă și de eliminare a deșeurilor și modalități mai eficiente de iluminare și încălzire a clădirilor, un nivel de trai mai bun, siguranță și bugetare participativă prin implicarea comunității în dezvoltarea localității. De asemenea, înseamnă o administrație orașului mai interactivă și receptivă, spații publice mai sigure și satisfacerea nevoilor unei populații în vârstă.
Principalele domenii ale unui smart city includ:
- mobilitate urbană durabilă
- un mediu protejat
- infrastructuri și procese integrate în domeniul energiei, tehnologiilor informației, comunicațiilor și transporturilor
- focus asupra cetățeanului
- servicii publice electronice de calitate
- politici publice și reglementări smart
- planificare inteligentă și management integrat
- împărtășire de cunoștințe
- bugetare participativă
- obiective clare, indicatori de performanță și metrici pentru măsurarea obiectivelor
- guvernare deschisă
- standarde transparente
- modele de afaceri, achiziții și finanțare smart
- iluminat inteligent, telegestiune
- rețele de date sigure și conectivitate IT robustă
- acces la informații de interes public
- IoT : infrastructură, infokioskuri, bancomate, stații de reîncărcare electrică etc
- mobilier stradal inteligent
- educație inteligentă, modernă
- energie regenerabilă
- soluții eco-friendly
- acces la sănătate etc
Conceptul smart city
Orașele inteligente, cunoscute și sub denumirea de orașe digitale și orașe cu fir, sunt zone urbane care colectează date electronice de la cetățeni, dispozitive și active pentru a gestiona resursele disponibile mai eficient.
O gamă largă de aplicații ale tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) sunt utilizate pentru a îmbunătăți cunoștințele și inovația, pentru a reduce costurile și utilizarea resurselor, pentru a promova mediile de viață și de lucru și pentru a crește comunicarea dintre guvern și cetățeni.
Succesul unui oraș inteligent se bazează pe relația dintre sectorul public și cel privat, deoarece o mare parte din munca de creare și menținere a unui mediu bazat pe date nu este de competența administrației locale.
De exemplu, camerele inteligente de supraveghere pot avea nevoie de input și tehnologie de la mai multe companii. Pe lângă tehnologia folosită de un oraș inteligent, există și necesitatea ca analiștii de date să evalueze informațiile furnizate de sistemele orașului inteligent, astfel încât orice probleme să poată fi abordate și să se găsească îmbunătățiri.
Orașele inteligente folosesc o varietate de software, interfețe de utilizator și rețele de comunicații alături de Internetul lucrurilor (IoT) pentru a oferi publicului soluții conectate.
IoT reprezintă o rețea de dispozitive conectate care comunică și schimbă date. Aceasta poate include orice, de la vehicule la aparate electrocasnice și senzori de pe stradă. Datele colectate de pe aceste dispozitive sunt stocate în cloud sau pe servere pentru a permite îmbunătățirea eficienței sectorului public și privat și pentru a oferi beneficii economice și îmbunătățiri vieții cetățenilor.
Pe lângă soluțiile IoT, orașele inteligente folosesc și tehnologii precum:
- Interfețe de programare a aplicațiilor (API)
- Inteligență artificială (AI)
- Servicii de cloud computing
- Tablouri de bord
- Învățare automată
- Comunicații de la mașină la mașină
- Rețele Mesh
Conceptul de oraș inteligente a început încă din anii 1960 și 1970, când Biroul de analiză comunitară din SUA a început să folosească baze de date, fotografii aeriene și analize de cluster pentru a colecta date, a direcționa resurse și a emite rapoarte pentru a direcționa serviciile, a atenua dezastrele și a reduce sărăcia.
Acest lucru a dus la crearea primei generații de orașe inteligente. Prima generație de oraș inteligent a fost oferită de furnizorii de tehnologie pentru a înțelege implicațiile tehnologiei asupra vieții de zi cu zi. Acest lucru a condus la a doua generație de oraș inteligent, care a analizat modul în care tehnologiile inteligente și alte inovații ar putea crea soluții municipale unite. A treia generație de oraș inteligent a luat controlul furnizorilor de tehnologie și liderilor orașului, creând în schimb un model care a implicat publicul și a permis incluziunea socială și implicarea comunității.
Cum funcționează orașele inteligente
Orașele inteligente urmează patru pași pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a permite creșterea economică printr-o rețea de dispozitive IoT conectate și alte tehnologii. Vezi STATISTICI
Acești pași sunt după cum urmează:
1. Colectare – Senzorii inteligenți adună date în timp real
2. Analiză – Datele sunt analizate pentru a obține informații despre funcționarea serviciilor și operațiunilor orașului
3. Comunicare – Rezultatele analizei datelor sunt comunicate factorilor de decizie
4. Acțiune – Se iau măsuri pentru îmbunătățirea operațiunilor, gestionarea activelor și îmbunătățirea calității vieții orașului pentru rezidenți.
De ce sunt importante orașele inteligente?
54% din populația lumii trăiește în orașe și se preconizează că aceasta va crește la 66% până în 2050, adăugând încă 2,5 miliarde de oameni la populația urbană în următoarele trei decenii.
Odată cu această creștere a populației așteptată, apare necesitatea de a gestiona sustenabilitatea de mediu, socială și economică a resurselor. Orașele inteligente le permit cetățenilor și autorităților guvernamentale locale să lucreze împreună pentru a lansa inițiative și pentru a utiliza tehnologii inteligente pentru a gestiona activele și resursele în mediul urban în creștere.
Exemple
Orașele din întreaga lume se află în diferite etape de dezvoltare și implementare a tehnologiei inteligente.
Cu toate acestea, există mai mulți care sunt în fața curbei, conducând calea spre crearea de orașe complet inteligente.
Aceste orașe sunt:
Barcelona, Spania
Columbus, Ohio, SUA
Dubai, Emiratele Arabe Unite
Hong Kong, China
Kansas City, Missouri, SUA
Londra, Anglia
Melbourne, Australia
New York City, New York, SUA
Reykjavik, Islanda
San Diego, California, SUA
Singapore
Tokyo, Japonia
Toronto, Canada
Viena, Austria
Crearea de sisteme inteligente conectate pentru zonele noastre urbane oferă o mulțime de beneficii cetățenilor din întreaga lume, nu numai pentru a îmbunătăți calitatea vieții, ci și pentru a asigura durabilitatea și cea mai bună utilizare posibilă a resurselor.
Conceptul smart city
Urmăritori / Pingbacks