Raportul de țară al deceniului digital 2023: România
Planul de redresare și reziliență al României contribuie cu 5,97 miliarde EUR (adică 20,5% din alocarea totală) la transformarea digitală a țării. Dintre acestea, 4,98 miliarde EUR sunt estimate la contribuie la obiectivele Deceniului digital
Componenta 7, în valoare de 1,81 miliarde EUR, se concentrează pe transformarea digitală a sectorului public, securitate cibernetică și conectivitate.
Reforme precum legea securității 5G, licitația 5G și adoptarea cloudului guvernamental și legile de interoperabilitate sunt incluse.
Alte măsuri relevante sunt în componenta 4 (digitalizarea transportului), componenta 8 (digitalizarea impozitului și pensiei). autorităților), componenta 9 (sprijin pentru digitalizarea întreprinderilor și pentru cercetare și dezvoltare digitală) și componenta 15 (digitalizarea educației).
Acestea acoperă și reformele care contribuie la tranziția digitală, în special, înființarea Grupului operativ pentru digitalizare, adoptarea Legea securității 5G și a strategiei de securitate cibernetică.
România desfășoară mai multe măsuri în domeniul competențelor digitale, dar rămâne sub nivelul Media UE în ceea ce privește rezultatele actuale, ceea ce reprezintă un risc pentru realizarea colectivă a țintele UE.
Doar 28 % dintre oameni au cel puțin competențe digitale de bază, sub media UE de 54 % și sub ținta UE de 80%.
Diferența față de media UE este la fel de mare atunci când vine vorba de femeile cu digital cel puțin de bază competențe (26% față de 52% la nivelul UE). Mai mult decât atât, doar 9% dintre indivizi au digital mai sus de bază competențe comparativ cu media UE de 26%.
În comparație cu obiectivele UE 2030, aceste rezultate sugerează că autoritățile române și toate părțile interesate implicate vor trebui să facă semnificativ eforturile de a reduce aceste decalaje. În plus, o schimbare semnificativă de ritm ar duce la productivitate câștiguri, la o utilizare mai răspândită a tehnologiei în întreaga economie și la o mai mare acceptare serviciilor publice pentru cetățeni,
Infrastructura digitală este zona în care România are cele mai bune performanțe, îndeplinind deja unul dintre pre- condiții pentru o transformare digitală de succes și pentru a aduce o contribuție exemplară la Obiectivele digitale ale UE pentru conectivitate Gigabit pentru toți.
Digitalizarea serviciilor publice
Obiectivele PPDD prevăd o accesibilitate online în proporție de 100 % a serviciilor publice esențiale și, după caz, posibilitatea ca cetățenii și întreprinderile din Uniune să interacționeze online cu administrațiile publice, acces online la propriile dosare medicale electronice pentru 100 % dintre cetățenii Uniunii, precum și acces la identificarea electronică securizată pentru 100 % dintre cetățenii Uniunii.
Numeroase state membre sunt bine poziționate pentru a realiza digitalizarea completă a serviciilor publice și a fișelor medicale, precum și implementarea identității digitale pentru cetățenii lor. Cu toate acestea, sunt necesare investiții semnificative pentru a îmbunătăți disponibilitatea și performanța transfrontalieră a serviciilor publice.
Raportul de țară al deceniului digital 2023: România
Detalii suplimentare:
Primul raport privind stadiul evoluției deceniului digital
Fișă informativă privind stadiul evoluției deceniului digital
Comentarii recente