City Air, prima platformă de monitorizare a calității aerului în școli
Asociația Română pentru Smart City a lansat joi, 17.06.2021, programul City Air, primul program național de monitorizare a calității aerului din școli. Programul își propune să devină cea mai mare mișcare pentru îmbunătățirea calității aerului în școlile din România.
Lansarea oficială a proiectului a avut loc în Amfiteatrul Școlii Regina Maria, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6 și Administrația Școlilor Sector 6. printr-o investiție privată de 50.000 euro.
Proiectul-pilot ce stă la baza realizării rețelei naționale City Air a demarat în Capitală în data de 8 iunie 2021 și vizează instalarea a 60 de stații de monitorizare în cele 30 de școli selectate în program. Datele pot fi accesate gratuit pe platforma map.cityair.ro. Periodic, un grup de lucru din cadrul asociaţiei va realiza rapoarte şi buletine care să conţină interpretarea acestor date.
Investiţia inițială este în valoare de 50.000 de euro și este 100% privată. Din septembrie, orice părinte va putea descărca o aplicaţie, va alege şcoala unde e copilul său şi va primi alerte în timp real în privința poluării.
Implementarea Proiectului „City Air” în unităţile de învăţământ din Sectorul 6 presupune, într-o primă etapă, montarea a câte două stații de monitorizare locală a nivelului poluării. Acestea se montează în interiorul şi în exteriorul unităţilor de învăţământ şi vor măsura, timp de un an de zile, particulele în suspensie şi gazele periculoase din aer, acestea având un efect extrem de nociv asupra sănătăţii umane, datele colectate fiind apoi stocate şi prelucrate într-o aplicaţie dedicată.
România nu are o rețea de monitorizare a aerului în școli. 25.000 de oameni mor anual din probleme asociate poluării, iar în acest moment 80 de persoane, statistic, oficial, mor din cauza problemelor de poluare, în fiecare zi a precizat Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Română pentru Smart City.
Acesta a mai subliniat importanța măsurării calității aerului, pentru identificarea soluțiilor, dar mai ales importanța colaborării autorităților locale și centrale și a societății civile și a felicitat deschiderea și transparența primăriei sectorului 6 față de acest subiect.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 600.000 de copii mor anual din cauza poluării din interior și din exterior. Scopul nostru este să vedem imaginea reală din școli și creăm astfel infrastructura necesară pentru a arăta o radiografie la zi.
Platforma map.cityair.ro este compusă din mai multe module: modulul de securitate, modulul de colectare a datelor de la senzori și modulul de hartă interactivă. Sunt folosite tehnologii de ultimă oră, tehnologii Cloud ce ne permit stocarea rapidă și în siguranță a datelor. Am implementat sisteme ce împiedică alterarea datelor. Planificăm și o versiune mobilă, ce va permite monitorizarea printr-un sistem de notificări a tuturor școlilor. — Andrei Zamfirescu, Head of Development TNT Computers.
Programul City Air are și o componentă educațională, în cadrul programului vom organiza ore de mediu interactive la elevii din școlile înscrise. Scopul este să le explicăm cum acționează poluarea, care sunt efectele ei pe termen lung și cum o pot reduce. O conduită preventivă, menită să educe și să aducă beneficii pe termen lung.
City Air este un proiect coordonat și implementat de Asociația Română pentru Smart City cu tehnologie pusă la dispoziție cu simț de răspundere de către Claritech, SC INOESY SRL, TNT Computers SRL , Nature Talks, Smart City Magazine, Academia Smart City.
Programul a demarat prin instalarea în 30 de școli din București a 60 de stații pentru monitorizarea calității aerului: în interiorul și în exteriorul clădirii. Stațiile măsoară în timp real particulele în suspensie PM 1, PM 2.5, PM 10, umiditatea, presiunea și temperatura.
Mai multe detalii despre proiect găsiți pe CityAir.ro
City Air, prima platformă de monitorizare a calității aerului în școli
Comentarii recente