In perioada 14-16 noiembrie 2017 a avut loc in Barcelona –Smart City Expo World Congress 2017, eveniment care a reunit promotorii si sustinatorii conceptului de Smart City, precum si antreprenori/business-uri care au adoptat principiile orasului inteligent.

          În ultima perioadă conceptul de SMART CITY a fost puternic promovat, atât la nivel internațional cât și la nivel național, deoarece este un concept puternic, complex și nemărginit. Tot ce înseamnă tehnologie este asociată acestuia. Componenta principală se află în zona de IT & C dar SMART CITY este mult mai mult.

         Premiile oferite in cadrul acestui Congres pentru orasele inteligente ale lumii cauta sa recompenseze proiectele-pionier, ideile si strategiile care promoveaza dezvoltarea urbana sustinuta pe intreg mapamondul.

      In cadrul Congresului din acest an, s-au inscris un numar de 58 de tari cu 309 proiecte in diverse domenii ca: administratie publica, securitate, transport, business, mediu, cladiri inteligente, mediu , educatie, sanatate, comunitati etc.

Cele 7 categorii premiate au fost:

Idei inovative

Premiu acordat pentru concepte care contribuie la transformarea cu succes a oraselor cu scopul obtinerii unei dezvoltari integrate sustinute si care se afla intr-un stadiu al dezvoltarii remarcabil datorita unei abordari inovative.

Transport

Premiu acordat pentru cele mai inovative si de success proiecte aflate in faza de implementare si care s-au dezvoltat in domeniul mobilitatii.

Proiecte

Premiu acordat pentru cele mai inovative si de success proiecte implementate la nivel de oras, in domenii urbane specifice.

Date si tehnologie

Premiu acordat pentru cele mai inovative si de success proiecte implementate la nivel de oras  , in IT si tehnologie.

Economie circulara

Premiu acordat pentru cele mai inovative si de succes proiecte implementate in domeniul economic.

Orase

Premierea oraselor care s-au dezvoltat inteligent, care au adoptat politici si initiative in favoarea cetatenilor lor.

Securitate si siguranta

Premiu acordat proiectelor inovative si de success in domeniul sigurantei si securitatii comunitatii.

      In urma acestui Congres cateva dintre orasele premiate ca Smart Cities au fost: Bangkok, Breda, Dubai, Barcelona,Buenos Aires, Zhengding, Fukuoka, Shenzen, Stockholm, Lyon, Chicago, Atlanta, Dublin, Amsterdam si Taipei.

In articolele urmatoare vom prezenta mai amanuntit particularitatile acestora si vom exemplifica de ce sunt considerate orase smart.