De-a lungul timpului au fost propuse mai multe definiții ale digitalizării.
Din perspectivă academică, Brennen și Kriess definesc digitalizarea prin comunicarea digitală și impactul mass-mediei digitale asupra vieții sociale contemporane.
În glosarul IT Gartner, digitalizarea este „utilizarea tehnologiilor digitale pentru a schimba un model de afaceri și pentru a oferi noi venituri și oportunități de producere a valorii; este procesul de a trece la o afacere digitală. ”
Pe scurt, digitalizarea creează o versiune digitală (biți și octeți) a lucrurilor analogice / fizice, cum ar fi documente de hârtie, imagini cu microfilm, fotografii, sunete și multe altele. Acest lucru nu înseamnă înlocuirea documentului original, a imaginii, a sunetului etc. Uneori este distrus (după ce ați digitalizat un document pe hârtie, îl puteți distruge sau păstra, depinzând, de exemplu, de cerințele legale), uneori dispare oricum ( dacă surprindem sunetul și imaginile sub forma videoclipului prezentării dvs. la un eveniment, formatul digital continuă să existe, în timp ce vocea și prezentarea fizică din timpul prezentării au dispărut pentru totdeauna) și uneori este transformat, dar nu este atât de mult despre digitalizare.
Digitalizarea înseamnă transformarea interacțiunilor, comunicațiilor, funcțiilor de business și a modelelor de afaceri în (mai multe) date digitale, care adesea se reduc la o combinație de digital și fizic, cum ar fi serviciul pentru clienți omnichannel, marketingul integrat sau industrializarea producției cu un mix de autonomie, semi-autonomă și operații manuale, serviciile electronice si așa mai departe.
De exemplu – un loc de muncă digital. Adesea te străduiești spre un minim de hârtie. Dar un loc de muncă digital este și despre alte lucruri. De asemenea, înseamnă că forța de muncă funcționează diferit, folosind instrumente digitale precum dispozitivele și tehnologiile mobile care le fac mobile și / sau folosind colaborarea socială și platformele de comunicare unificate, care sunt sisteme digitale, care le permit să lucreze într-un mod mai „digital”- comun, unitar, remote.
Și totuși ce este o afacere digitală? O afacere digitală este rezultatul unei multitudini de procese de digitalizare (de exemplu, de la aprovizionare, servicii electronice, livrare, facturare la automatizarea multor procese și fluxuri interne din cadrul companiei) și un pas esențial către transformarea digitală.
Raportată la digitalizare, transformarea digitală necesită o adoptare mult mai amplă a tehnologiei digitale și a schimbărilor culturale. Transformarea digitală se referă mai mult la oameni decât la tehnologia digitală în sine. Procesul de transformare implică și necesită schimbări organizaționale centrate pe clienți, susținute de conducere, determinate de provocări radicale ale culturii companiilor/organizațiilor și de exploatare a tehnologiilor care abilitează și transformă modul de lucru al angajaților.
Urmăritori / Pingbacks