Barcelona este a șasea zonă urbană cu cea mai mare populație din Uniunea Europeană, aproximativ 4,7 milioane de locuitori și este unul dintre principalele orașe mondiale și unul dintre principalele centre culturale și economice ale Europei.

Barcelona se numără printre primele orașe care au inițiat o strategie de Smart city, cu un proiect pilot de energie sustenabilă. Ulterior, au introdus un proiect de parcare inteligentă și lămpile stradale inteligente, extinzând apoi tendința și în alte sectoare.

Barcelona își propune să introducă noi tehnologii nu doar pentru a fi de actualitate ci, pentru a îmbunătăți în mod real calitatea vieții persoanelor. În acest sens, autoritățile lucrează în mod direct cu cetățenii și mediul privat în vederea creării de noi servicii și proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții.

Câteva dintre inițiativele Smart City implementate în Barcelona sunt:

  • platforma Rosmiman Smart Cities- o platformă care furnizează date georeferențiate cu privire la toate echipamentele și infrastructura din zona respectivă, cu scopul de a eficientiza procesul de management și de a anticipa, soluționa și minimiza incidentele în momentul colectării deșeurilor. Modelul de colectare date permite înregistrarea acțiunilor de mentenanță, evaluarea economică, fișele tehnice și periodicitatea colectării deșeurilor și, ulterior, transmite aceste informații către platforma Smart City și către sistemul de informare transversal urban. Implementarea acestei soluții permite detectarea gradului de umplere a containerelor și greutatea acestora, reducând astfel costurile operative, economisind combustibil prin optimizarea rutelor și opririlor. Datorită aceste soluții inteligente Primăria poate urmări în timp real lucrătorii și poate controla timpii de răspuns în caz de incidente, printre alte avantaje fiind și lupta contra vandalismului, curățenia din punctele de colectare a deșeurilor, etc.
  • Barcelona a testat Internet of Things (IoT) și tehnologii Big Data pentru managementul turiștilor care vizitează în fiecare an faimoasa catedrală Sagrada Familia a lui Gaudí. Proiectul, desfășurat prin programul de transformare digitală d-LAB a Mobile World Capital, a contorizat cât timp au rămas vizitatorii în zonă, dacă au intrat în catedrală și intervalele cele mai aglomerate de vizitare. Echipa a utilizat IoT și Big Data în vederea îmbunătățirii fluxului de vizitatori în catedrală, cu accent în mod special pe impactul pe care acesta l-a avut asupra mediului local și sistemului de transport public al orașului. Proiectul pilot a constat: crearea unei rețele noi Wi-Fi, un GSM și trei senzori 3D care  au fost montați în vecinătatea Sagrada Familia cu scopul de a monitorizat principalele puncte de intrare și ieșire din atracție. Din punctul de vedere al unui turist, accesul în timp real la informație, prin notificare, înseamnă o planificare mai bună a vizitei, prin evitarea orelor de vârf și fără a pierde oportunitatea de a vedea un punct de atracție principal.
  • Conform Mobile World Capital, alte două proiecte sunt active în Barcelona. Primul, mConnect lucrează pentru a construi medii digitale sigure și fără bariere, care să permită accesul la servicii de administrație publică on-line; în timp ce al doilea aplică mConnect în sectorul privat de sănătate- care prespune autentificarea digitală în sectorul de asistență medicală prin intermediul unei parole simple, private și sigure, astfel încât utilizatorul să poată accesa un folder de date medicale cu caracter personal.
  • Obiectivul Planului de Mobilitate Urbană a orașului Barcelona 2013-2018  se bazează pe patru piloni strategici: Un model sigur, un model sustenabil, un model echitabil, un model eficient. Existența în spațiul public, a diferitelor mijloace de deplasare care alcătuiesc sistemul de mobilitate al unui oraș mare, implică unele riscuri. Numărul mare de deplasări care se realizează în mod cotidian, caracteristicile fizice ale mijloacelor care coexistă și factorii de risc inerenți dinamicii unei aglomerări urbane – umani, urbani, sociologici, tehnologici… – determină apariția punctelor de conflict și se generează situații în care se pot produce accidente. În acest sens au fost propuse o serie de măsuri concrete de atingere a următoarelor obiective: Reducerea cu 30% a mortalității, în concordanță cu obiectivul Uniunii Europene de a o reduce cu 50% în anul 2020, față de anul 2010. Reducerea cu 20% a victimelor grav rănite, în conformitate cu obiectivul de a reduce acest procent la 30% în anul 2020, față de anul 2010.
  • Planul de Mobilitate Urbană al orașului Barcelona, 2013 – 2018, conține acțiuni menite să reducă, în mod progresiv, consumul de combustibili fosili și impactul asupra mediului și asupra sănătății persoanelor, cu alte cuvinte, minimizarea amprentei de carbon. Traficul vehiculelor cu motor reprezintă principala sursă de poluare în mediul urban. Impulsionarea energiilor alternative la vehicule, reducerea utilizării vehiculelor, introducerea de noi tehnologii de management al mobilității sau facilitarea transferului către mijloace mai eficiente, sunt principalele direcții de acțiune pentru a îmbunătăți calitatea ambientală a orașului Barcelona și pentru îndeplinirea standardelor europene
  • OPEN DATA – acest concept sprijină un Guvern Transparent al orașului Barcelona pentru a face mai clare serviciile publice și sociale, printr-un guvern mai transparent care să poată face viața urbană mai accesibilă, mai eficace și democratică. Acest proiect are la bază colaborarea dintre sectorul public și cel privat pentru dezvoltarea locală, ceea ce permite dialogarea permanentă și împărtășirea ideilor între autorități și cetățeni . Orașul dezvoltă servicii open data, aplicații și conexiuni fără contact, care pot ajuta cetățenii să găsească facil informațiile de care au nevoie cu privire la procedurile administrative sau serviciile orașului și îmbunătățesc participarea civică.
  •  Ca parte a strategiei de transformare în Smart City, Barcelona deține un sistem de date inteligente, care se găsește sub formă de cutii poziționate pe lămpile stradale ale orașului, care colectează date despre mediul înconjurător. Senzorii pot detecta informații cu privire la poluarea aerului, zgomot, trafic și predicțiile pentru viitor. În vederea dezvoltării serviciilor open data, îmbunătățirii infrastructurii digitale în oraș, creșterea conectivității și transformării serviciilor publice, guvernul a lansat planul “Barcelona Oraș Digital 2017-2020”.

Datorită inițiativelor sale în direcția aceasta de oraș inteligent, în luna martie  a anului 2017, Barcelona a fost selectată ca fiind unul dintre cele 50 de orașe cu cea mai bună calitate de viață din lume, într-un studiu care a luat în considerare indicatori precum infrastructura, electricitatea, apa, mijloacele de transport și mediul social.

Barcelona şi-a propus să devină capitala lumii în materie de tehnologie mobilă, fapt pentru care și găzduieşte cel mai mare eveniment anual destinat oraşelor “inteligente” – Smart City Expo. De asememea în anul 2017, oraşul spaniol a fost desemnat capitala europeană a inovaţiei.

Barcelona are în proiect 22 de zone “deştepte” care să acopere tot de la internet wireless gratuit, la autosuficienţă energetică.

 

  • mai multe informații despre Smart City Expo găsiți în cele doua articole de mai jos:

SmartCity Expo World Congress 2018

Smart City Expo World Congress 2017