Un oras sustenabil operează cu schimbări macro pe termen mediu și lung si este angrenat intr-un proces continuu de crestere a calitatii vietii locuitorilor sai. Orasele smart sunt cele mai verzi și înregistrează cele mai bune performanțe economice.

   Evoluția orașelor inteligente inseamna în fapt necesitatea colaborării între specialiștii din diverse domeniiurbaniști, arhitecți, constructori, ingineri, furnizori de servicii, responsabilii de elaborarea politicilor publice, oameni de afaceri și antreprenori, societatea civilă, mediul academic si cetățeni.

Alba-Iulia, pe lista oraselor sustenabile.

De la digitalizare la inovatie , Parteneriatul dintre Orange si Primaria Alba-Iulia faciliteaza cateva proiecte menite sa transforme orasul intr-unul smart. Pentru comunitatile de pretutindeni astfel de intiative sunt  o oportunitate pentru ca procesul de Smart City este cu si despre oamenii care isi pot construi orasul asa cum si-l doresc, conexiune cu conexiune.

Cateva dintre solutiile implementate in Alba-Iulia sunt:

  • Iluminatul public – care a generat economii intre 50-70% la consumul de energie electrica
  • Senzorii de monitorizare a calitatii aerului instalati in 15 autobuze – dotate cu hotspoturi Wi-Fi
  • Prin aplicatia e-alba iulia, disponibila pe Android si iOS, turistii au acces la informatii despre principalele obiective ale orasului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate. In acest moment, aplicatia are 1200 de utilizatori care au initiat peste 11.300 sesiuni
  • Solutia de clasa digitala a fost instalata in 2 licee din Alba Iulia si presupune : catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat si cu trafic web filtrat

 

  Cresterea mediului de business, promovarea orasului pentru dezvoltarea turismului, introducerea de solutii smart in educatie, optimizarea conectivitatii si a utilizarii resurselor disponibile – toate acestea sunt elemente care trebuie promovate si planificate pe termen mediu si lung in Alba-Iulia, in drumul initiat spre a deveni un oras SMART.