O parte importantă a conceptului de oraş inteligent se referă la componenta de securitate, autorităţile fiind nevoite să găsească soluţii pentru a reduce rata de infracţiuni şi pentru a oferi cetăţenilor un nivel de siguranţă sporit.

In acest sens este necesara crearea și funcționarea unor sisteme dedicate de:

  1. Reducere a infracționalității și a criminalității
  2. Minimalizării efectelor negative cauzate de intemperiile naturale.

        Acestea implică dotări tehnologice și digitale ca:  Străzi/ Parcari supravegheate (camere video, senzori de natura diversă);  Echipamente ce permit identificarea rapidă a persoanelor , vehiculelor;   Servicii de intervenție performante (reliable). www.smartcity.pro

       Principalul scop al sistemelor de supraveghere este prevenirea si managementul riscurilor urbane. Securitatea personală este de cele mai multe ori pusă la egalitate cu supravegherea video continuă. Nu degeaba, de cele mai multe ori monitorizarea video a spaţiilor publice în care există risc infracţional ridicat a dus la scăderea drastică a problemelor în acea zonă. Acesta este şi motivul pentru care majoritatea locuitorilor din oraşe acceptă şi chiar cer supraveghere video, simţindu-se în siguranţă atunci când eventualii infractori pot fi identificaţi rapid.

        Un astfel de integrator al ideii de smart city privind siguranta este si TNT COMPUTERS care ofera ca si solutie un sistem integrat de supraveghere video: www.tntcomputers.ro

      Solutia propusa insumeaza un sistem de camere de supraveghere capabile sa contorizeze persoanele  si masinile (atat cele care trec intr­un sens cat si in celalalt). Aceste camere sunt dotate cu softuri speciale capabile sa recunoasca si sa stocheze intr­un server central informatii ca numere de inmatriculare, persoane etc.

   În România, primele soluţii „smart” de supraveghere au fost instalate în oraşe precum Bucureşti, Cernavodă sau Tulcea, insa si in comune din judetul Sibiu ca Vurpar (70 de camere de supraveghere stradala), Sadu, Cristian, Biertan, Altana si multe altele.

   Odată cu creșterea riscului de securitate, nevoia de monitorizare și de înregistrare a evenimentelor a devenit din ce în ce mai importantă. Sistemele de supraveghere video au devenit cu timpul o necesitate, o componentă cheie pentru asigurarea siguranței și a securitații cetățenilor.    

Particularități ale sistemului de monitorizare și supraveghere video sunt:

  • Securitatea populatiei
  • Recunoastere persoane si placutele de inmatriculare ale masinilor
  • Rapoarte catre Primar/Director/Administrator
  • Alerte catre Autoritati