Un oras curat implica solutionarea unor probleme ca poluarea, colectarea si reciclarea deseurilor, valorificarea si protejarea

mediului inconjurator, precum si alte actiuni pro-mediu, menite sa oferta cetatenilor: satisfactie, un nivel de trai ridicat si bunastare.

Un astfel de oras are nevoie de planificare urbana, dotari digitale si tehnologice prin:

  • Optimizarea rutelelor de colectare a deseurilor prin utilizarea senzorilor de tomberoane;
  • Reducerea timpilor petrecuti in trafic si implicit a emisiilor de CO2;
  • Instalarea de platforme inteligente de masurare a gradului de poluare a aerului, apei;
  • Reducerea factorilor de poluare vizuala si sonora.

Aceasta initiativa necesita o stransa colaborare intre administratia publica locala si urbanisti, furnizori de servicii, societatea civila, antreprenori, oameni de afaceri si cetateni. Asadar este nevoie de interactiune si dezvoltare sustinuta, inclusiv cu mediul academic care trebuie sa specifice si sa sustina importanta acestor actiuni.

In Romania, suntem inca la inceputul acestui proces de transformare a oraselor in orase inteligente insa incet sunt puse bazele acestei directii prin mici schimbari adoptate la nivel local si national.

Exemple de actiuni in acest demers sunt: colectarea selectiva, reciclarea, reducerea cantitatii  deseurilor , reducerea factorilor si indicilor de poluare, masurarea si monitorizarea si fludizarea traficului, adoptarea de tehnologii de productie cat mai putin poluante si echiparea instalatiilor tehnologice si a mijloacelor de transport generatoare de poluanti cu dispozitive si instalatii care sa previna efectele daunatoare asupra mediului inconjurator, recuperarea si valorificarea optima a substantelor reziduale utilizabile.

Cert este ca trebuie sa fim mai atenti la ce si unde aruncam, sa ne implicam in gospodarirea si salubrizarea localitatii in care traim, sa fim deschisi la astfel de initiative si sa sprijinim implementarea lor.

In opinia noastra primul pas in acest demers este educarea publicului asupra importantei acestui concept de smart city prin tehnologie si prin oferirea unor platforme integrate si inteligente de gestionare a acestor actiuni.

In urmatoarele articole vom prezenta topul oraselor inteligente la nivel global si vom detalia procesele initiate de acestea pentru a se pozitiona pe harta Smart Cities.