Un oraș PRIETENOS CU MEDIUL operează schimbările necesare pentru îmbunătățirea calității aerului, apei si solului. Planurile de dezvoltare urbane se fac ținând cont de criteriile de calitate ale mediului.
In acest sens fiecare oras ar trebui sa implementeze
-
- un raport optim între spațiile verzi și cele construite;
- clădiri active si inteligente
- elemente de arhitectură organică – clădirile se integrează spațiilor verzi;
- reducerea cantității deșeurilor (colectare selectiva si reciclare)
- reducerea indicilor de poluare
Cateva exemple de proiecte smart adoptate in sfera ecologismului sunt:
- Reykjavik, capitala Islandei este unul dintre primele orase care au detinut mijloace de transport in comun pe baza de hidrogen. Ca si celelalte orase din restul tarii acesta beneficiaza de caldura si electricitate provenita exclusiv din resurse regenerabile. Primarul a afirmat recent ca in curand Reykjavik va deveni cel mai curat oras din Europa. Din evolutia de pana acum se crede ca orasul se va dispensa de resursele fosile inainte de anul 2050
- Portland-statul Oregon fiind cunoscut ca primul din SUA care a initiat un plan de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Portland a dovedit ca simbioza dintre oras si natura poate fi mult mai intima decat se credea, prin aplicarea conceptului cladirilor verzi.
- Victoria, Capitala Columbiei Britanice din Canada, s-a angajat sa implementeze solutii eco inovatoare, care sa se reflecte in domenii precum transportul in comun, proiecte destinate economisirii energiei sau in sistemele de reciclat si de reducere a deseurilor.
- Hamburg din Germania, orasul eco al viitorului- Orasul german Hamburg- poate fi considerat orasul eco al viitorului. Initial pe locul unde se dezvolta acum un nou prototip de asezare eco au existat mai multe fabrici si o zona unde se construiau vapoare. Oraselul are un consum de energie cu 30% mai scazut decat unul normal, iar cele doua turbine eoliene amplasate pe doi zgarie-nori genereaza peste 10% din nevoia de electricitate a complexului. Principalul avantaj consta in faptul ca in Hamburg, chiriasii platesc cu pana la 25% mai putin fata de alte orase germane.
Dezvoltarea oraselor in cadrul normelor de ecologie va reprezenta un pas important spre recuperarea calitatii factorilor de mediu si a armoniei dintre om si natura.
Comentarii recente