Trăim într-o lume digitalizata, unde in tari precum Olanda, Danemarca, Norvegia, Estonia si altele – relația cetățeanului cu instituțiile publice și cu autoritățile locale se poate realiza eficient de acasă prin Internet, fără a plimba dosare între ghișee, fără a fi nevoie de zile libere sau învoiri de la locul de muncă pentru a rezolva un act. Există orașe în care nu se mai flutură nici o hârtie în primării deoarece sistemele informatice performante asigură controlul tuturor activităților.
In prezent aceste lucruri nu mai sunt de domeniul “Science-Fiction” nici in România, dovada facand-o mai multe Primarii si nu numai care au realizat importanta digitalizarii interactiunii dintre administratia publica locala si cetateni.
Un rol important il au antreprenorii si promotorii conceptului de smart city care impreuna cu sectorul public pot gasi solutii inovatoare care sa eficientizeze aceste procese.
Cum se poate digitaliza aceasta interactiune?
- Prin platforme care să permită comunicarea facilă cu cetățeanul (informarea cetățeanului, recepționarea feedback-ului, dialogul permanent, implicarea cetățeanului în soluționarea problemelor locale, inclusiv raportarea și managementul incidentelor identificate).
- Platformele să faciliteze schimbul de informații în și între instituțiile publice si cetateni în contextul derulării activităților necesare deservirii tuturor contribuabililor (cetățeni și companii).
O astfel de platforma se poate realiza prin intermediul solutiei CityManager, care integreaza atributii alte administratiei publice in site-ul web al Primariei.
Pe scurt este digitalizata interactiunea dintre administratia publica locala si cetatean. Se pot depune documente, reclamatii, sesizari online, se pot achita amenzile online, se poate urmari stadiul documentelor si a cererilor depuse.
Un exemplu concret de Primarie care a adoptat aceasta solutie inovatoare este Primaria Comunei Selimbar din Sibiu: www.primariaselimbar.ro
Comentarii recente