Anul 2018 și anul 2019 arată că organizațiile conștientizează că axarea pe un hibrid de cloud public, cloud privat sau centrul de date este cea mai bună opțiune.

Furnizorii mari de public cloud, precum Amazon și Alibaba,au răspuns apelului, oferind opțiuni private, sau în cazul Google, bazate pe containere. Vedem, de asemenea, că Microsoft, prin intermediul Azure, HPE, cu achiziția în 2017 a Cloud Technology Partners și a serviciilor IT consumabile ale acestora, precum și VMware, cu achiziția lor recentă de CloudHealth Technologies, demonstrează un angajament sporit de a conecta cloudul.

Termenul “Multicloud” va fi noul cuvânt cheie pentru conversația în cloud începând cu anul curent. Pentru majoritatea întreprinderilor, aceasta înseamnă o combinație de încărcări de lucru care se desfășoară în medii publice, private și hibride, iar acest lucru va fi un subiect important în viitorul apropiat.

Ce înseamnă însă un CLOUD HIBRID?

Un cloud hibrid reprezintă un serviciu cloud integrat care utilizează atât sisteme cloud publice cât și private pentru a efectua funcții distincte în cadrul aceleiași companii/instituții.
O companie poate maximiza eficiența Cloud-ului prin utilizarea unor soluții integrate, public cloud pentru toate operațiunile curente, și să se bazeze pe soluții private cloud doar în cazurile în care este necesar un grad mai înalt de securitate.

Cloud-ul public oferă următoarele caracteristici și beneficii: SCALABILITATE, COST-EFICACITATE, FIABILITATTE, FLEXIBILITATE, INDEPENDENȚĂ DPDV LOCAȚIE, ACCESIBILITATE RIDICATĂ

Cloud-ul privat oferă următoarele caracteristici și beneficii: NIVEL RIDICAT DE SECURITATE ȘI CONFIDENȚIALITATE, CONTROL DEPLIN, EFICIENTĂ ENERGETICĂ, COST REDUS, FIABILITATE ÎMBUNĂTĂȚITĂ, CLOUD BURSTING, ACCESIBILITATTE RESTRÂNSĂ

Un exemplu de CLOUD hibrid practic de utilizare ar fi:

Un serviciu de tip IaaS (Infrastructură ca și Serviciu) oferit unei firme din domeniul comerțului.
Utilizarea de cloud privat pentru stocarea bazei de date client și cloud public pentru documentele utilizate în cadrul proiectelor de colaborare, documente care astfel pot fi accesate de către mai mulți utilizatori din orice locație convenabilă.

Accentul principal este pus pe securitate și confidențialitate.

Disponibilitatea ambelor tipuri de resurse: securizate (private cloud) și scalabile (public cloud), poate oferi companiilor mai multe oportunități în ceea ce privește explorarea unor noi căi de a obține venituri operaționale.

De exemplu, un serviciu cloud privat ar putea fi utilizat de către o societate din domeniul financiar, căruia îi sunt impuse anumite reglementări în ce privește stocarea și procesarea datelor pe plan intern , pe când Cloud-ul Public furnizează servicii către mai mulți clienți care utilizează aceeași infrastructură partajată.

Cele mai relevante exemple de cloud computing care tind să se încadreze în modelul de cloud public sunt: SaaS, aplicațiile office on-line, PaaS, medii de găzduire și dezvoltare web etc.

Prin faptul că serviciile de cloud public sunt disponibile printr-o conexiune la internet putem spune că sunt asigurate clientului indiferent de locația acestuia.