In anul 2016 Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) din Romania a lansat Ghidul Smart City pentru Romania. Acest ghid reprezinta un instrument de evaluare a comunitatilor si un manual de bune practici internationale, solutii si tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local și regional pot transforma comunitatile din Romania in orase inteligente, cu acces liber la produse și servicii de calitate, cu sisteme de sanatate si educatie moderne si cu administratii publice transparente si digitalizate, care sa guverneze impreuna cu cetateanul.
Un oras Smart și Tehnologizat inseamna un oras mai educat, mai puțin costisitor, mai implicat in tot ceea ce inseamna procesul de administratie publica (platforme integrate online- care sa apropie cetatenii de administratie), mai multe oportunitati pentru mediul de afaceri și cetatean( prin transparenta), beneficii care in fapt sa duca la imbunatatirea calitatii vietii – o interacțiune mai usoara si mai prietenoasa a oamenilor cu orasul, cu mediul, cu semenii, orientat catre un viitor sustinut de tehnologii inteligente integrate.
Misiunea MCSI prin acest ghid este de a pune la dispozitia mediului de afaceri, a cetatenilor si a colaboratorilor un ghid de bune practici, cu modele operaționale, si oportunitati de finantari pentru investitori; prezentarea unor analize concrete de directii Smart ce sunt potrivite pentru comunitati si orase in functie de dimensiuni, nevoi si probleme curente. Iar pe termen lung, scopul acestei initiative este de a deveni un canal de comunicare permanent intre partile implicate care sa ofere exemple si sa sprijine adoptarea unor solutii inovative.
Ghidul poate fi accesat de aici .
Conform acestui ghid, elementul de baza pentru un smart city sunt telecomunicatiile moderne si anume: accesul de mare viteza la banda larga, suport pentru mobilitate, suport pentru infrastructura wifi a orasului, suport pentru untilizarea eficienta a energiei si apei,suport pentru educatie si sanatate, suport pentru mediile de afaceri, stimularea investitiilor si afacerilor, digitalizarea ca interfata pentru aplicatii si echipamente.
Pornind de la utilizarea tehnologiei in diverse domenii ale vietii, calitatea vietii creste, comunitatile se dezvolta, mediul inconjurator este protejat, costurile sunt reduse, procedurile sunt simplificate, timpul acordat anumitor actiuni este redus considerabil, cetatenii sunt mai implicati si mai fericiti, administratia publica devine mai transparenta si dezvoltarea durabila capata noi perspective.
Romania trebuie sa se adapteze acestui proces continuu si sa devina o Romanie inteligenta, cu orase smart, iar acest ghid conceput de MCSI poate reprezenta ABC-ul in aceasta directie.
Comentarii recente