Odată cu creșterea popularității proiectelor de orașe inteligente este o  provocare pentru guvernele și organizațiile locale  de a crea un oraș  care să utilizeze eficient resursele disponibile.

Compania Panasonic a inaugurat un oraș în vecinătatea orașului Tokyo, care experimentează modele durabile de smart city.

Orașul  se numește Fujisawa Sustainable Smart Town și oferă locuințe care  utilizează panouri solare, baterii pentru stocarea energiei,iluminare publică cu LED-uri,
servicii de ride-share și un centru comunitar.

Orașul  inteligent durabil Fujisawa a fost creat cu un buget de 60 de miliarde  de yeni (740 milioane de dolari) de către compania Panasonic, care a  accepptat provocarea de a construi un oraș inteligent de la zero în  Japonia.

Pilonii care stau la baza dezvoltării acestui oraș  inteligent sunt: comunitate, mobilitate, energie regenerabilă,  securitate și servicii medicale.

Proiectul Fujisawa a fost creat  cu scopul de a găzdui cel puțin 3000 de locuitori până în anul 2020. În  prezent, orașul este locuit de aproximativ 1000 de persoane.

Costul unei case în Fujisawa este de aproape 500.000 de dolari.
Acest proiect al viitorului este susținut de un consorțiu format din 18 companii din sectorul public și privat.

 Obiectivele din spatele construcției orașului Fujisawa
 
Odată cu construirea orașului inteligent Fujisawa SST, Panasonic a avut drept  scop reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Scopul acestui proiect de oraș inteligent este să-l facă cât mai durabil posibil, cu o calitate a vieții și serviciilor ridicate.

Locuitorii sunt alertați la  pierderea potențială a energiei și a consumului de apă. Pentru a reduce  amprenta de dioxid de carbon, orașul oferă vehicule electrice pentru  închiriere.
În plus, luminile stradale au și senzori inteligenți care  sunt activați de apropierea vehiculelor și a pietonilor- pentru  reducerea consumului de energie.

Un alt scop este și crearea unei comunități sustenabile și a sentimentului de apartenență a locuitorilor.

Parteneriatul  public-privat din spatele acestui proiect este un exemplu excelent de  colaborare de succes a sectoarelor public-private în scopul  durabilității și sustenabilității.

Inaugurarea orașului Fujisawa , situat la 50 km de Tokyo a avut loc în anul 2014 și este în prezent în continuă dezvoltare.