Inima unui oraș inteligent și modern este reprezentată de oamenii care îl compun, sistemul nervos poate fi asociat cu rețeaua de telecomunicații, iar creierul este un Data Center construit pentru a memora informații și a răspunde la întrebările adresate de entitățile din comunitățile locale.

În prezent, la nivel global, fiecare a doua persoană locuiește într-un oraș, iar conform unei prognoze a Națiunilor Unite peste 67% din populația globului se va regăsi în orașe în anul 2050. Responsabilitatea tot mai mare a administrării unui oraș necesită implementarea unor mecanisme de management eficiente și transparente, iar fundația acestei construcții o reprezintă informația în format electronic, ușor de accesat și gestionat.

Tot mai multe orașe de pe tot globul au început să construiască Centre de Date prin intermediul cărora colectează informațiile generate de dispozitive IoT sau de entitățile juridice care gestionează serviciile publice ale unui oraș.

Integrarea acestor date generate de comunitate într-un singur loc, în vederea accesării și utilizării de către toți cei interesați, de cele mai multe ori în mod gratuit și deschis, va fi întotdeauna un factor de dezvoltare al serviciilor publice, al comunității de business și al tehnologiilor inovatoare.

Un exemplu de succes în dezvoltarea unor sisteme de tip Data Center este Olanda, unde mai multe orașe au deschis astfel de facilități și au inclus în strategiile proprii de dezvoltare menținerea și utilizarea acestora pentru beneficiul comunității.

Modelul adoptat în Olanda este cel prin care un Data Center a fost dezvoltat conceptual împreună cu Oficiul Central de Statistică (CBS) și realizat fizic în parteneriate cu mediul academic, prin găzduire în campusuri universitare, în parteneriate public-privat sau prin utilizarea unui Data Center deținut chiar de CBS.

Ideea simplă de la care s-a pornit a fost utilizarea datelor în administrația publică în mod eficient prin centrele de date urbane de tip CBS. La un centru de date urbane, municipalitățile își pun în comun experții cu cei ai Oficiului Central de Statistică.

Expertiza CBS în domeniul infrastructurii de date, al procesării datelor, al protecției datelor cu caracter personal, dar și în alte domenii, este îmbinată cu problematica privind politicile locale.

La un astfel de Urban Data Center se lucrează în echipe comune de specialiști, promotori și implementatori, pentru a utiliza sursele de date existente și pentru a identifica noi surse de date care pot răspunde la întrebările politicilor publice și pentru a oferi o perspectivă asupra implicațiilor locale ale noilor evoluții în societate.

Primul CBS Urban Data Center din Olanda  a fost lansat la Eindhoven la 22 septembrie 2016. Această inițiativă a fost urmată de alte municipalități: Heerlen (28 noiembrie 2016), Regiunea Groningen (31 ianuarie 2017), Venlo (19 aprilie 2017) și Zwolle 2017). Municipalitățile LeidschendamVoorburg (31 august) și Haga (sfârșitul lunii septembrie) își deschid UDC-urile în cursul anului 2017.

Punerea în comun a multor experți într-o coordonare eficientă și cu expertiză în domeniile implicate poate fi o soluție de succes pentru arderea unor etape de implementare prin care timpul de la planșetă de proiectare până la utilizarea efectivă a datelor din centrele de date viitoare să fie mult redus.

 

Sursă articol : http://smartcitymagazine.ro/2018/03/08/data-center-structura-de-baza-a-unui-smart-city/