Multe orașe din lume recunosc oportunitatea de a îmbunătăți viața urbană prin analiza datelor și explorează modul în care se utilizează tehnologiile informaționale pentru a dezvolta servicii mai inteligente și o amprentă mai durabilă. Amsterdam de exemplu, care se străduiește să devină un „oraș inteligent” timp de aproape 9 ani, oferă perspective asupra complexității cu care se confruntă managerii orașelor care văd oportunitatea cu date, dar trebuie să colaboreze cu un grup divers de părți interesate pentru a-și atinge obiectivele.
Amsterdamul este astăzi în topul exemplelor de orașe inteligente datorită parteneriatului dintre sectoarele public și privat, colaborarea între specialiști din domenii diferite și uniunea locuitorilor. Peste 70 de parteneri implicați în testarea și dezvoltarea de idei și proiecte interacționează pe o platformă online comună, pentru o viață de calitate. Orașul este valorificat drept laborator urban dinamic cu rezultate și idei expuse pentru discuții și dezbateri online, accesibile aici: https://amsterdamsmartcity.com/
Locuitorii orașului Amsterdam știu cu precizie câtă energie consumă și câtă energie produc datorită adoptării unei souții de tip smart grid. Prin rețeaua electrică inteligentă (Smart Grid) din Amsterdam consumul și necesarul de electricitate sunt monitorizate în timp real și în permanență. Contoarele inteligente, calculatoarele conectate și senzorii integrați în rețeaua electrică asigură transparența consumului și a producției de energie. Prin funcționarea Smart Grid-ului locuitorii din Amsterdam se bucură de: mai puține căderi/întreruperi de curent și de o durată insesizabilă, posibilități suplimentare de furnizare de energie electrică în rețea, o capacitate sporită de integrare a mașinilor electrice, prețuri stabile pentru energie, consum de energie verde în creștere.
Smart City Amsterdam înseamnă astăzi peste 170 de proiecte bazate pe tehnologii inteligente
Inițiativa Amsterdam Smart City a fost lansată în anul 2009, orașul fiind considerat acum unul dintre cele mai dezvoltate din acest punct de vedere, cu peste 170 de proiecte de tip smart city. Acestea includ iluminatul inteligent, care regleaza luminozitatea lampilor stradale in functie de traficul pietonal, o aplicatie care permite locuitorilor sa isi inchirieze locul de parcare, iar datele generate pot fi apoi utilizate de oras pentru a determina cererea de parcare si fluxurile de trafic din Amsterdam, o serie de locuinte au fost prevazute cu contoare de energie inteligente, traficul este monitorizat, iar informatiile despre ambuteiaje sunt oferite utilizatorilor pentru a alege cele mai bune rute.
Dovadă: ”În anul 2016, locuitorii din Amsterdam și-au alimentat vehiculele electrice cu energia echivalentă parcurgerii unei distanțe de 25 de milioane de km.”
Conceptul de bază care a servit la dezvoltarea digitală a orașului Amsterdam a fost focalizarea pe Democracy by Design. Încă de acum câțiva ani, administrația Amsterdam-ului a avut inițiativa înființării unui Smart Citizens Lab, instituție public-privată unde cele mai importante aspecte ale vieții civice sunt propuse și coordonate chiar de cetățeni. Împreună cu diverșe entități ca arhitecți, peisagiști, cercetători, locuitorii din Amsterdam participă direct la proiecte de purificare a aerului și a apei, limitare a zgomotului și reducerea poluării prin intermediul unor inițiative dedicate cetățenilor.
Comentarii recente