La ce vă gândiți când auziți conceptul de revoluție digitală?
La automatizări, rapiditate, tehnologie, mașini automate, roboți, inteligență artificială, integrare, mobilitate, realitate augmentată, recunoaștere facială, amprente digitale, date biometrice, 5G, manipulare genetică, internetul obiectelor, senzori și mai mult decât atât.
Facem parte din revoluția digitală, așteptăm ca totul să se întâmple rapid, chiar instantaneu, ca de exemplu transferul de bani, partajarea documentelor, rezervarea vacanței lungi visate online în câteva minute, comenzi și livrări mai rapide pe zi ce trece. Într-o lume în care toți suntem ocupați , consumatorii așteaptă by default ca lucrurile să se întâmple rapid.
Toți suntem angrenați în această revoluție, business-urile și modele clasice de afaceri se modelează și adaptează pentru a supraviețui. Serviciul Uber, de exemplu este un serviciu apărut datorită revoluției tehnologice. Aplicația Uber permite pasagerilor să se conecteze direct prin GPS-ul telefonului mobil la cea mai apropiată mașină cu șofer înregistrată în această platformă, iar contractarea și plata acestui serviu se realizează exclusiv online. Călătoria nu se plătește fizic, ci contravaloarea serviciului se reține în mod automat de pe cardul clientului prin intermediul unui cont de client.
Există deja vehicule autonome și drone din ce în ce mai performante care pot fi adaptate ca și taxi sau servicii de ambulanță.
Avem asistenți vituali cu care comunicăm prin comenzi vocale. (Siri, Cortana, Alexa)
Avem software inteligent care învață din diverse experiențe prin machine learning, colectând și analizând cantități uriașe de date și informații mai rapid ca niciodată.
Trăim în clădiri, birouri și case inteligente care acum câțiva ani păreau a fi din domeniul SF.
Asistăm la dezvoltarea de ecosisteme complexe și interconectate care vor transforma toate domeniile de activitate, de la felul în care se comunică, se trăiește și se tranzacționează până la transporturi, medicină, energie, blockchain.
Forrester Magazin
Un raport recent publicat de Forrester susține că, până în 2027, inteligenta artificiala va face să dispară 24,7 milioane de locuri de muncă și va crea 14,9 milioane de noi locuri de muncă, multe dintre acestea în tehnologie.
Progresul tehnologic schimbă în mod fundamental societatea în care trăim, economia și locurile de muncă pentru a aduce beneficii pe termen mediu și lung privind creșterea calității vieții, creșterea economică și tot ceea ce ne înconjoară.
Google, Facebook și alte companii folosesc deja inteligența artificială intensiv și cu succes pentru a „optimiza” afișarea informațiilor și publicitatea.
Există câțiva pionieri de mare succes, care au transformat serviciile publice în soluții electronice flexibile. De exemplu, în Estonia, o multitudine de servicii, cum ar fi guvernarea electronică, plata impozitelor online, servicii de sănătate electronice sau votul electronic sunt bine acceptate, folosite pe scară largă și considerate de mulți ca un model de tehnologie care ar trebui implementat în toate țările UE.
La nivel național, o astfel de soluție adoptată este soluția CityManager– care se adresează administrației publice locale privind transformarea digitală și eliminarea procedurilor birocratice.
În 2017, Comisia Europeană a publicat un sondaj Eurobarometru care a arătat că 76% dintre persoanele care folosesc internetul în fiecare zi spun că impactul acestor tehnologii asupra calității vieții lor a fost pozitiv, în comparație cu 38% care nu folosesc niciodată internetul.
Suntem deja înconjurați de inteligență artificială, de la vehicule autonome și drone până la asistenți virtuali și software care traduce în timp real, face investiții la bursă și contribuie la descoperirea de noi medicamente, ori algoritmi capabili să ne prezică interesele și comportamentele sociale.
Forumul Economic Mondial
”În următorul deceniu mai mult de un trilion de senzori vor fi conectați la internet”
Comentarii recente