Orașele inteligente au hub-uri care tratează datele produse de IoT prin parteneriate public-privat pentru a rezolva probleme reale.
De la reducerea consumului de energie la îmbunătățirea condițiilor de trafic, construirea unor orașe mai inteligente pot îmbunătăți calitatea vieții pe termen lung și viața locuitorilor din mediul urban din întreaga lume.


Lumea devine rapid urbanizată.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 68% din populația globală va trăi în orașe până în 2050.
În timp ce orașele dețin cea mai mare parte a bogăției lumii, ele produc și 70% din emisiile de CO2 și consumă două treimi din energia din întreaga lume.
Pe măsură ce mai mulți oameni se mută în orașe, durabilitatea lor intră în discuție.
Pentru a îmbunătăți traiul urban și pentru a-și optimiza resursele, orașele sunt astăzi conectate la dispozitive pentru a controla diverse aspecte ca: iluminatul public, infrastructura municipală, contoare de parcare și multe altele, compunând ceea ce se poate numi porțiunea „tehnologică” a unui oraș inteligent.

Lucrând cu dezvoltatori și startup-uri noi, orașele inteligente folosesc Internetul lucrurilor (IoT) pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru cetățenii lor.

În ziua de astăzi de estimează că IoT va deveni standardul de viață în orașe.

Orașele inteligente utilizează soluții inteligente pentru a optimiza infrastructura și pentru a asigura o guvernare inteligentă și receptivă, pentru a implica cetățenii în gestionarea orașului lor.
Un sistem de senzori, rețele și aplicații colectează date utile, cum ar fi congestionarea traficului, consumul de energie și nivelurile de CO2. Aceste date sunt utilizate de municipalitate pentru a îmbunătăți un oraș, inclusiv transportul, clădirile, utilitățile, mediul, infrastructura și serviciile publice disponibile.
AAA
Traficul este una dintre preocupările cele mai răspândite în orașe. Congestia pe străzi și pe autostrăzi nu duce numai la accidente, ci și la o cantitate excesivă de emisii de CO2. Pentru a îmbunătăți fluxul de trafic, orașele inteligente implementează caracteristici precum senzorii de congestie pentru a devia vehicule și contoare inteligente de parcare pentru a arăta locurile de parcare disponibile pentru șoferi și pentru a reduce timpul de conducere sau timpul pierdut în trafic.

Clădirile sunt esențiale pentru activitățile noastre de zi cu zi, dar consumă și energie considerabilă. Orașe precum Singapore încearcă să schimbe acest lucru cu sistemele inovatoare de răcire prin IoT. Astfel de dispozitive optimizează nivelurile de încălzire, răcire și consum de energie pe baza activității fiecărei camere, economisind până la 32% din costurile HVAC. În mod similar, Seattle utilizează sisteme inteligente de analiză pentru a reduce emisiile pentru 45% din clădirile lor.

Apa și energia electrică sunt esențiale pentru modul nostru de viață, dar sunt deseori slab gestionate. Folosind IoT, orașele inteligente monitorizează utilizarea energiei și o adaptează la fiecare situație. San Diego economisește 250.000 de dolari în costurile de energie electrică pe an, cu luminile care se aprind doar când vehiculele sau pietonii se apropie. O rețea inteligentă este un alt exemplu de soluție IoT eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Tehnologia poate analiza consumul de energie la nivel de oraș și poate furniza doar energia optimă necesară pentru fiecare gospodărie.

Orașele inteligente în 2019 încearcă să îmbunătățească viața cetățenilor lor. Fie că utilizează camere conectate pentru a ajuta persoanele care răspund de urgență sau pentru a permite utilizatorilor să comunice cu orașul prin WiFi și platforme online, orașele inteligente sporesc confortul, siguranța și mijloacele de trai ale persoanelor care trăiesc în ele.
Chicago este un exemplu puternic. Orașul a redus criminalitatea violentă cu 14% în fiecare an, utilizând hărți de căldură pentru a ajuta poliția. Rio de Janeiro a îmbunătățit timpul de răspuns al serviciilor de urgență cu 30% utilizând un sistem de feeduri video conectate.