Orice invenție începe cu un vis și în cele din urmă, după ani, decenii sau secole, visul poate deveni realitate.
În ziua de astăzi următoarea tehnologie nu mai este un mit, ci este documentată și disponibilă pe piață în diverse forme.
- inteligența artificială
Istoria inteligenței artificiale așa cum este ea percepută în ziua de astăzi – tehnologie care gândește ca un om – începe, însă, în a doua parte a secolului trecut. Odată cu invenția computerului digital în anii ‘40, ideea construcției unei minți artificiale, electronice, a prins tot mai mult contur. (AI) este capacitatea mașinilor sau a computerelor de a îndeplini atribuții și sarcini asociate în mod obișnuit cu inteligența umană.
Principalele abilități inteligente umane pe care trebuie să le dovedească un sistem AI – un computer sau un robot coordonat de un computer – sunt:
- capacitatea de a raționa,
- abilitatea de a descoperi sensul într-o situație dată,
- abilitatea de a generaliza, plecând de la un caz particular,
- capacitatea de a învăța din experiențe anterioare.
Inteligența Artificială a intrat, sub mai multe forme, în viața noastră de zi cu zi. Există în magazinele online și e folosită ca să facă recomandări pentru noi cumpărături în funcție de achizițiile tale anterioare. E unul dintre motoarele inteligente din spatele unor platforme cum ar fi Siri și Alexa. AI analizează și recunoaște cine sau ce apare într-o fotografie, detectează spamul sau fraudele cu carduri bancare.
Pe lângă toate aceste utilizări, iată câteva dintre cele mai importante aplicații pentru inteligența artificială, unele dintre ele fiind deja comune în tehnologia de astăzi:
- în medicină
- în industria militară
- în finanțe
- în educație
- recunoaștere facială
- recunoaștere vocală
- manipulare foto și video
- creativitate artificială (scriere, compoziție muzicală etc.)
- procesarea limbajului natural
- recunoașterea scrisului de mână
- data mining
- realitatea virtuală
- procesarea imaginilor
În ziua de astăzi, perspectiva generală asupra AI este că mașinile inteligente și conștiente sunt pe cale să devină o realitate. Sistemele AI existente înțeleg comenzi verbale, pot distinge imagini, ne conduc autoturismele și au rezultate mai bune la jocuri, așa că e o chestiune de timp până când vom putea avea o discuție aprinsă cu un robot.
Despre inteligența artificială în CLOUD:
Inteligența Artificială este, în prezent, un joc al giganților, gen Google, Microsoft sau Amazon – corporații care își permit investiții de sute de milioane de dolari în dezvoltarea AI.
Ei bine, acești giganți au dezvoltat platforme open-source în cloud, de programe machine-learning, la care pot avea acces mult mai multe firme interesate. Ceea ce promite să dea un imbold mediului economic, programele de inteligență artificială ajutând enorm atât eficientizarea afacerilor, cât și inaugurarea unor noi direcții, greu de exploatat cu tehnologiile actuale. Deci se prefigurează un nou boom în domeniul IT începând chiar de acum.
În funcție de modul în care se raportează la stimulii exteriori și la lumea din jur, Inteligența Artificială este de patru tipuri:
Tipul I: Mașini reactive
Acesta este modelul de bază al Inteligenței Artificiale. Sistemul AI reacționează la stimuli externi și nu are nici abilitatea de a memora lucruri, nici posibilitatea de a se folosi de experiențe anterioare pentru a rezolva probleme actuale sau ca să ia decizii noi. Un exemplu este supercomputerul Deep Blue, cel care l-a învins pentru prima oară pe maestrul internațional de șah Garry Kasparov la sfârșitul anilor ’90.
Tipul II: Memoria limitată
În această categorie de AI intră sistemele care pot să arunce o privire în trecut, sisteme care pot să aibă o memorie pe termen scurt. Un exemplu în acest caz sunt mașinile autonome. Sistemul AI cu care sunt dotate poate să urmărească alte autoturisme în trafic și să țină cont de viteza și de direcția lor. Acest lucru se poate face de-a lungul timpului, nu doar la un anumit moment dat.
Dacă primele două tipuri de AI sunt deja utilizate la scară largă și au nenumărate aplicații în tehnologia de astăzi, următoarele două sunt încă într-un stadiu teoretic, iar implicațiile și modul în care ar putea fi aplicate sunt încă în faza de speculație.
Tipul III: Teoria minții
În psihologie, teoria minții se referă la capacitatea oamenilor de a deduce gândurile, intențiile și dorințele altor oameni și la abilitatea de a folosi aceste informații pentru a interpreta și a înțelege comportamentul lor. În cazul AI, acest tip de Inteligență Artificială face același lucru: nu vor crea doar modele ale lumii înconjurătoare, ci și despre entitățile care o populează. În cazul nostru, oamenii.
Tipul IV: Conștiința de sine
Tipul IV de model AI este și ultimul pe scara evoluționară, cel puțin până în acest moment. Spre deosebire de Inteligența Artificială aflată în stadiul III, sistemele de tip IV vor putea să-și formeze o imagine despre ele însele, nu doar despre lumea înconjurătoare sau despre oameni. Cuvântul-cheie este conștiința de sine: abilitatea sistemului AI de a se recunoaște ca individualitate, separat de lume și de celelalte entități care fac parte din ea.
Sursă:
Comentarii recente