Tehnologia accesibilă, simplu de utilizat a sporit oportunitățile sociale și economice din întreaga lume.
Omniprezența software-ului, a dispozitivelor și conectivității oferă o platformă pentru comunități sociale complexe, esențiale pentru modul în care ne satisfacem dorința universală de interacțiune umană și nu numai.
Cea mai mare schimbare din următorii 10 ani va fi extinderea revoluției digitale la oamenii care nu pot încă participa la economia bazată pe cunoaștere, deoarece, în ciuda progreselor înregistrate, în mare parte de-abia în ultimii ani am început să realizăm marele potențial al tehnologiei digitale.
„Revoluţia Digitală” este considerată pe bună dreptate a 4-a Revoluţie Industrială din istorie, altfel spus „Digitalizarea Economiei”, o combinaţie de noi tehnologii, progresul robotizării, IoT, „big data”, tipărire, printare în 3D, inclusiv în sfera organelor pentru transplanturi în medicină, realitate virtuală,modificări genetice, inteligența artificială și shared economy sunt elemente care nu mai țin de domeniul SF.
IoT sau internetul lucrurilor este un concept prin care orice element se poate conecta la Internet pentru a prelua informaţii, în scopul sporirii valorii intrinsece a acestuia,dacă în anul 2012 au fost conectate la Internet 15 miliarde de lucruri (maşini, echipamente şi obiecte), se previzionează ca în anul 2020 să se ajungă la 80 de miliarde de lucruri conectate world wide.
Calea transformării digitale a bussines-urilor este deja trasată pentru companii dacă acestea vor să înregistreze succes în viitor și să nu ajungă la faliment.Orientarea către și acceptarea universului digital are tot felul de conotaţii. Una dintre ele, poate mai puţin aşteptată, este aceea a necesităţii “educării” tehnicienilor în sensul dobândirii de către aceştia a abilităţilor necesare legate de comunicare, discuţii, argumentaţie etc., adică aşa-numitele “soft skills”.
Sunt 3 tipuri de consumatori activi ai tehnologiei digitale în prezent:
- cel tradiţional (care este mai puţin sub influenţa tehnologiei digitale) aflat pe cale de dispariţie din cauza îmbătrânirii şi a tranziţiei spre zona digitală;
- cel convertit la tehnologia digitală;
- cel “născut” digital.
Tehnologiile deja emergente sprijină următoarele soluții inteligente:
- Soluţii de mobilitate şi procesare în cloud prin care se facilitează accesul virtual la resursele informatice ale companiei indiferent de aria geografică.
- Soluţiile de tip data analytics care ajută la eficientizarea procesului decizional
- Solutiile de tip social media care sprijină colaborarea atât între angajaţi cât şi între companie şi parteneri, clienți și chiar între autoritățile publice și cetățeni.
Tehnologia există pentru a ajuta afacerile, companiile, statul, indivizii să funcţioneze mai simplu, mai repede şi mai exact.
Suntem deja înconjurați de inteligență artificială, de la vehicule autonome și drone până la asistenți virtuali și software care contribuie la regândirea modului de a comunica, ori algoritmi capabili să ne prezică interesele și comportamentele sociale.
Tehnologiile digitale interacționează regulat cu lumea biologică, ducând la o simbioză între microorganisme, corpurile noastre, produsele pe care le consumăm și chiar clădirile în care trăim. A Patra Revoluție Industrială are potențialul de a spori veniturile și de a ridica nivelul de trai al populației de pe tot Globul.
Smartphone-ul a schimbat deja modul în care interacționăm între noi. Imaginați-vă însă că acest echipament care va deveni ubicuu și ne va cunoaște toate preferințele (dacă nu cumva le știe deja) sau, chiar mai mult, caracterul, ne va putea „potrivi” instantaneu cu persoane asemănătoare pentru a iniția mult mai ușor comunicarea.
„Fiecare țară, oraș și afacere în parte vor trebui să se adapteze erei digitale pentru a se dezvolta și a supraviețui în noua economie digitală”, afirmă Martin McPhee, Senior Vice President, în cadrul companiei Cisco Consulting Services.
Comentarii recente