Pe deplin conștienți de avantajul competitiv pe care îl vor avea organizațiile cu cea mai mare abilitate de a transforma tehnologia în punctul lor forte, directorii de companii demonstrează în general un grad ridicat de familiarizare și adoptare a tehnologiilor digitale.

În acest sens și administrația publică trebuie să se alinieze la acest trend global de digitalizare și tehnologizare a procedurilor și modului de interacțiune cu cetățenii.

Privind la nivel „macro”, mediul economic global și peisajul competitiv vor fi remodelate complet în următoarea perioadă.

Iar dintr-o perspectivă „micro”, modul în care oamenii lucrează și își petrec timpul liber – stilul de viață – va fi, de asemenea, schimbat radical.

Industriile emergente (internetul lucrurilor cunoscut ca și IoT, realitatea augmentată, soluții de energie alternativă și de protejare a mediului, mijloace de transport autonome și altele) vor lua avânt.

În acest context și industriile tradiționale se vor transforma semnificativ, iar modelele de afaceri consacrate vor fi regândite. Se întrevăd beneficii uriașe pe care progresele tehnologice le pot aduce în următorii ani în diverse industrii și domenii în special pentru cetățeni și utilizatori.

Nici instituțiile de stat nu vor fi lăsate deoparte, în sensul în care și acestea vor trebui să se modernizeze și să își schimbe procesele, procedurile și metodele de lucru în direcția digitalizării.

Vedem în ziua de astăzi tot mai multe magazine online, forumuri de dezbateri, cursuri online, seminarii/ webinarii și metode de interacțiune în mediul digital și chiar Instituții de stat care și-au transformat modul în care interacționează intern cât și cu cetățenii.

Cine s-ar fi gândit acum 20 de ani că va plăți utilități, taxe, impozite și amenzi online? Sau că poate trimite sesizări în atenția administrației publice din câteva click-uri? Datorită tehnologizării și digitalizării din ultima decadă, aproape orice este posibil în online.

Deși România se află încă la început de drum în acest demers, vedem și în orașe ca București, Timișoara, Cluj, Alba-Iulia, Sibiu și chiar și în comune inițiative smart de digitalizare.

Beneficiile adoptării tehnologiilor digitale sunt uriașe, chiar dacă ridică riscuri de Securitate și temeri din partea cetățenilor, acestea sunt în permanentă dezvoltare având în spate soluții și platforme securizate.

Conceptul de smart city și soluțiile smart transpun barierele clasice și duc totul la un alt nivel digital. Avântul tehnologic din ultimii ani a creat noi modele de business, noi metode de interacțiune, a simplificat procese și proceduri, a dus la reducerea timpului alocat realizării diverselor acțiuni și a apropiat indivizii prin simplul fapt că sunt online.