Un studiu recent realizat de Agenția Agerpres în anul 2018 afirmă că 25% dintre români trăiesc în orașe cu proiecte SMART CITY- aflate în derulare sau implementate.

În anul 2018,  38 de orașe mici, medii și mari din România au accesat peste 200 de proiecte de tip smart city.

Printre aceste orașe se numără: Alba Iulia, Arad, Bacău, Balş, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Bumbeşti-Jiu, Călăraşi, Cernavodă, Comăneşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galaţi, Giurgiu, Gura Humorului, Iaşi, Mangalia, Mioveni, Moineşti, Oradea, Piatra Neamţ, Reşiţa, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Târgu Neamţ, Târnăveni, Timişoara, Târgu Bujor şi Tulcea.

Nu doar orașele au accesat astfel de proiecte ci și un număr de comune din Transilvania care au vrut să țină pasul cu trendul de transformare digitală. Despre aceste comune am scris o serie de articole pe blog, și anume: Șelimbăr- Sibiu, Deda- Mureș, Ucea- Brașov, Iclănzel-Mureș , Vurpăr-Sibiu. Proiectele Smart City identificate în aceste comune se referă la conceptul de e-guvernare și iluminat public inteligent.

În ceea ce privește orașele-mult mai avansate în implementarea și accesarea proiectelor smart city, acestea pot fi împărțite în 6 categorii:

  1. Smart Economy
  2. Smart Mobility
  3. Smart Environment
  4. Smart People
  5. Smart Living
  6. Smart Governance
Tehnologia și principiile solide smart city ne vor permite să dezvoltăm România pe care ne-o dorim cu toții.
Tehnologiile legate de cloud- Microsoft Azure, Internet of Things, cognitive computing, big data pot aduce beneficii uriașe cetățenilor, turiștilor, companiilor și administrației publice.
Un studiu realizat de IRES arată că românii sunt optimiști atunci când se gândesc la orașele viitorului și la modurile în care tehnologia va influența evoluția orașelor: o majoritate a acestora cred că ele vor fi mai prietenoase cu locuitorii (69%), mai bine gândite pentru ca oamenii să trăiască împreună (59%), mai verzi (57%), mai ecologizate (55%).

Mai jos regăsiți  Topul orașelor SMART din România
  1. Alba Iulia: 72 proiecte implementate
  2. Oradea: 20 de proiecte
  3. Cluj: 18 proiecte
  4. București: 13 proiecte
  5. Piatra-Neamț: 12 proiecte
  6. Brașov, Arad si Sibiu: 11 proiecte
  7. Constanța: 10 proiecte
  8. Iași: 8 proiecte

Chiar dacă orașele SMART sunt definite ca orașe care folosesc tehnologia in scopul asigurării nevoilor cetățenilor lor, acestea reprezintă mai mult decât tehnologie si aplicații.

„Un oraș SMART nu înseamnă doar tehnologie, ci în primul rând viziune şi strategie de dezvoltare din partea decidenților, apoi creativitate, deschidere, implicare şi colaborare. Un oraș inteligent nu înseamnă doar administrație care ia decizii pentru comunitate, ci înseamnă un ecosistem viu format din Universitate, Business, Administraţie si ONG care împreună se implică în implementarea unor proiecte ce folosesc tehnologia de care cetățenii să se bucure.” – Grațian Mihăilescu, UrbanizeHub