Trăim într-o societate din ce în ce mai digitalizată , capabilă să realizeze sarcini complexe cu scopul creșterii calității vieții.
Cu scopul măsurării gradului de digitalizare a fiecărei țări, Comisia Europeană a creat indicele DESI ( Digital Economy and Society Index) care reprezintă gradul de digitalizare al economiei și societății fiecăreia din cele 28 de state membre UE.
Criteriile după care se ghidează Comisia Europeană pentru a stabili acest clasament sunt:
- conectivitatea
- capitalul uman
- utilizarea internetului
- integrarea tehnologiilor digitale
- serviciile publice digitale
Conform ultimului raport DESI, publicat de UE, România ocupă următoarele locuri pe baza celor 5 criterii de mai sus ( datele sunt reprezentative pentru anul 2016).
Conectivitate– România ocupă locul 22/28 cu o acoperire a liniilor fixe de 89% și mobile de 63%, viteza internetului 70% cu costuri de conectivitate ce reprezintă 1,1% din venit.
Capital uman – ocupăm ultimul loc 28/28. Aceasta semnifică faptul că avem cel mai mic procent de utilizatori de internet de 56% din populație. De asemenea suntem pe penultimul loc în ceea ce privește competențele de bază- doar 28% din populație utilizează internetul. Numărul de angajați din IT reprezintă 1,9% din populație.
Modul de utilizarea internetului– și în această privință România ocupă ultimul loc cu următorii indicatori: 63% din utilizatorii internetului citesc știri online, 67% ascultă muzică online, 6% urmăresc video online și doar 8% folosesc servicii de online banking, 74% sunt activi pe rețelele sociale și doar 18% cumpără online.
Integrarea tehnologiei digitale– locul 28/28. Doar 22% din firme fac schimb electronic de informații, 8% folosessc platforme de socializare pentru a se promova, doar 8% emit facturi electronice, 5% folosesc servicii cloud și doar 7% din numărul de firme vând online cu o cifră de afaceri de 4,3%.
Servicii publice digitale– doar 6% din utilizatorii de internet accesează soluții de e-guvernare. România stă puțin mai bine la publicarea datelor de către guvern cu 63% din scorul maxim..
Ce trebuie schimbat?
În primul rând, Guvernul trebuie să genereze încredere în serviciile digitale, să stimuleze inovația, să sprijine construcția de infrastructură, să dezvolte politici în acest sens, să sprijine tranziția mai rapidă spre o societate digitală , să adopte servicii electronice pe care statul le oferă cetățenilor (reducerea birocrației prin creșterea numărului de formulare care pot fi completate online și conectarea diverselor instituții publice în online și digitalizarea interacțiunii dintre cetățeni și administrația publică).
În al doilea rând, mediul de afaceri trebuie să sprijine inovarea serviciilor , creșterea numărului de utilizatori și să adopte și să integreze conceptele smart city în societate. Tehnologia trebuie utilizată astfel încât să ușureze viața și să schimbe în bine societatea în care trăim. O idee ar fi eliminarea eternei ștampile din procesele de afaceri, o alta ar fi emiterea facturilor electronice sau utilizarea videoconferințelor.
Dacă 89% din populația României are în momentul de față acces la internet- meritul este al operatorilor privați. În ultima perioadă , reducerea costurilor și accesibilitatea internetului au dus la creșterea educației și a consumului de produse digitale.
Nu în ultimul rând, cetățenii trebuie să se implice în proiecte de digitalizare ( de exemplu Civic Tech, Geeks for Democracy, Code for România sau OpenBudget), să pună presiune pe autorități pentru a accepta integrarea serviciilor electronice în depunerea de documente sau încasării taxelor online și implicit aceștia trebuie să evolueze, să se educe odată cu evoluția societății. În pofida gap-ului dintre generații este responsabilitatea celor tineri să își învețe părinții și bunicii să acceseze/utilizeze internetul, PC-ul, tabletele, smartphone-urile, cardurile pentru tranzacții online.
Internetul și era digitală au creat o punte între oameni și au adus oportunități care trebuie fructificate la maxim.
Este responsabilitatea noastră ca cetățeni, inovatori, promotori și susținători ai digitalizării să contribuim la tehnologizarea societății prin diverse acțiuni, de la presiune asupra statului, până la educarea noastră și a generației care nu a crescut în lumea digitală la inovare și găsirea de soluții inteligente care să ușureze munca tuturor dar și să crească nivelul de trai și bunăstarea tuturor, atât din mediul urban cât și din mediul rural.
Dragă cititorule, te invităm să cauți, să citești și să te interesezi asupra proiectelor și oportunităților de a transforma România într-o Românie SMART, o Românie Digitală, Modernă, Sigură, Curată și Avansată din toate punctele de vedere.
Acest BLOG are scopul de educare și promovare a conceptului Smart City, a soluțiilor inteligente și a schimbului de idei. De aceea te invităm să contribui și tu cu articole, comentarii, opinii și păreri.
Lasă-ne într-un comentariu emailul tău și te vom contacta.
Comentarii recente